Arad: stadioane devenite istorie. În locul arenelor au apărut centre comerciale

Data publicării:
stadioane

Două din cele trei stadioane care au dispărut se aflau pe terenuri private. În locul unuia dintre ele a apărut, în 2006, un mall, iar celălalt va fi transformat în supermarket în următoarele luni.

În ceea ce priveşte stadionul "Vagonul", care a aparţinut oraşului, lucrurile sunt ceva mai complicate din punct de vedere sentimental, nu şi tehnic. Aproape toţi arădenii sunt convinşi că pe acest loc s-a jucat fotbal pentru prima oară pe teritoriul României de astăzi. Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe mai marii oraşului să transforme terenul istoric într-un centru comercial în urmă cu mai bine de 10 ani.

”Cel al municipalităţii nu a îndeplinit condiţiile STAS pentru a exista unui stadion de fotbal, de aceea a fost trecut în zona comercială”, spune Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

Deşi Primăria Arad a investit masiv în ultimii ani în bazele sportive din oraş şi, mai mult, în prezent pregăteşte reconstruirea Stadionului "Francisc Neumann", stadionul istoric al UTA-ei, arădenii nu sunt deloc fericiţi de transformările din ultima perioadă:

”Consider că toate aceste modificări sunt, în primul rând, asupra sănătăţii populaţiei! Populaţia trebuie să aibă un spaţiu unde să poate să se... poată mişca, să facă o alergare, ceva”,
”Ar trebui să se facă de aşa manieră încât să se caută să se păstreze pe cât posibil aceste locuri de sport, de distracţie”,
”În orice caz, de cât să fi rămas aşa cum a fost, cu mizeria care a fost aici şi cu gunoaie... mai bine! Mai civilizat arată”.

Viitorul stadion al UTA-ei va avea 12.500 de locuri, toate acoperite, şi va costa, după estimările primăriei, 8 milioane de euro. Construcţia va păstra şi câteva elemente din vechiul stadion, cum ar fi instalaţia de nocturnă şi tabela de marcaj.

”În anul 2016 sperăm să avem primul joc, dar, propriu-zis, recepţia acestui stadion va fi realizată în anul 2017”, precizează Gheorghe Falcă.

Înainte de 1989, Aradul a avut aproape tot timpul trei echipe de fotbal în primele două divizii din România. După revoluţie, UTA a mai reuşit să ţină o vreme pasul cu vremurile, însă echipa-emblemă a oraşului nu a mai reuşit să atragă decât rareori un număr atât de mare de spectatori încât să umple tribunele. Schimbările care au urmat au fost, aşadar, oarecum normale.

Arenă înlocuită de un supermarket falimentar. Pe acest teren s-au format Andone, Rednic şi Lobonţ

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri