Arestări la vârful Poliţiei Timiş. Şase din cele opt persoane reţinute au primit mandat

Data publicării:
arestari

Şefii Inspectoratului de Poliţie Timiş şi Serviciului Rutier, dar şi primarul din Recaş au fost reţinuţi de procurorii DNA. Pe lângă cei patru, şi-au petrecut noaptea de luni spre marți după gratii şi doi ofiţeri din cadrul Serviciului Rutier din Timişoara, dar şi şeful Poliţiei Recaș si cel al Poliției Locale din oraş. Toti cei opt vor fi prezentaţi astazi magistraţilor din Timişoara cu propunere de arestare preventivă. Cele mai multe acuzaţii i se aduc edilului din Recaş. Procurorii spun că Teodor Pavel i-ar fi cerut şefului Poliţiei să-i instruiască pe agenţii de la Rutieră să-i ierte de amenzi pe şoferii opriţi în trafic, dar să le recomande să voteze cu un anume candidat. Edilul se apără şi spune că este nevinovat.  

- Sunteţi vinovat?
- Nu mă simt vinovat!
- Care sunt acuzaţiile?
- Mi-am făcut datoria. Am vrut să fac ordine.

După mai bine de șapte ore de audieri, primarul din Recaş a fost reţinut şi dus în arestul IPJ Timiş. Procurorii îl acuză de instigare la uzurparea funcţiei, instigare la hărţuire şi instigare la abuz în serviciu. Se pare că în perioada campaniei electorale prezidenţiale, edilul le-ar fi cerut şefilor de la Poliţie să îşi instruiască agenţii să nu îi amendeze pe şoferi, ci să le recomande cu cine să voteze. Primarul tocmai se mutase de la liberali la social-democraţi şi ar fi vrut să îşi arate devotamentul faţă de partid, spun anchetatorii. Procurorii au aflat că poliţiştii care nu se conformau, erau detaşaţi în alte localităţi.

În arestul IPJ şi-au petrecut noaptea şi Sorin Muntean, şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului Timiş, acuzat de abuz în serviciu, dar şi adjunctul său, Florin Bolbos, reţinut tot pentru abuz în serviciu.

Mai bine de opt ore a fost audiat la sediul DNA şi şeful Serviciului Rutier Timiş. În final, Marcel Crăciunescu a fost reţinut pentru săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită. Pe lângă presupusa înţelegere cu primarul din Recaş, procurorii susţin că deseori cerea bani ca să-şi avanseze angajaţii.

- Domnule Crăciunescu, vă simţiti vinovat cu ceva? Aţi luat mită de la colegii dumneavoastră pentru avansări? Aţi luat mită, e adevărat? Întrebări fără răspuns.

În căutarea probelor la sediul Poliţiei Rutiere, procurorii au descoperit un alt caz revoltător. Anul trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş ar fi gonit pe Autostrada 1, între Lugoj şi Nădlac, pe contrasens şi ar fi forţat o şoferiţă să se izbească de parapet, ca să îl evite. Anchetatorii spun că şeful poliţiei rutiere i-a sfătuit pe colegii de la autostrăzi să închidă dosarul cu autor necunoscut.

”Au avut un mandat pentru ridicarea anumitor înscrisuri. Nu știm cine a fost, știm că a fost implicată o femeie care a lovit un parapet. Nimeni nu poate stabili cine a fost și dacă a mai fost cineva implicat acolo”, spune Teodor Tudur, şeful biroului Poliţiei Autostrăzi Vest.

Pe lângă cei trei şefi de la vârful Poliției din Timiş şi primarul oraşului Recaș, procurorii au emis ordonanţe de reţinere şi pe numele şefului Poliţiei oraşului Recaş şi șefului Poliției Locale Recaș.

Lista celor vizați de anchetatori în dosarul ”IPJ Timiș” și de ce infracțiuni sunt suspectați

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara anunță că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, după caz:

Sorin Petru Muntean, inspector şef al IPJ Timiş - abuz în serviciu; 
Florin Mircea Bolbos, adjunct al inspectorului şef al IPJ Timiş, cu atribuţii privind Poliția Rutieră - abuz în serviciu;
Marcel Nicușor Crăciunescu, şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș - luare de mită;
Teodor Pavel, primar al oraşului Recaş - instigare la uzurparea funcţiei, instigare la hărţuire şi instigare la abuz în serviciu;
- Marian Dorinel Temu, şef al Poliţiei oraşului Recaş - abuz în serviciu;
Doru Adrian Berzescu, șef al Poliției Locale Recaș, funcționar public aflat în subordinea primarului orașului Recaș - uzurparea funcţiei şi hărţuire;
Cosmin Ionuț Bledea, ofiţer de poliţie - dare de mită; 
- Vasilică Gîrbaci, ofiţer de poliţie - dare de mită. Ei au fost reținuți, iar astăzi va fi propusă arestarea lor preventivă.

De asemenea, a fost luată măsura controlului judiciar, pe o durată de 60 zile față de Eugen Milutinovici, om de afaceri, pentru instigare la abuz în serviciu.

Redactor: Maria Rohnean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri