Sari la conținut

Armele lui Mărgelatu', scoase "de la naftalină". În total, 90 de pistoale de colecție sunt expuse la Timișoara

”Pipernița are un ax rotativ cu mai multe țevi. Ea se încarcă pe la gura țevii cu câte o bilă și trage doar țeava de jos. Acest tip de armă probabil l-ați văzut în filmele cu Mărgelatu', este celebru” - Pipernița a fost creată în Belgia și era folosită în răfuielile de acum un secol tocmai pentru că putea trage rapid mai multe gloanțe.

”Marea majoritate a pistoalelor, dar și unele puști au fost recondiționate, interesant de spus că una din puști a fost distrusă completamente”, precizează Zoran Marcov, muzeograf la Muzeul Banatului Timișoara.

Luni de zile au muncit specialiștii de la muzeul din Timișoara pentru ca pistoalele identice cu cele ale lui Mărgelatu'să își recapete strălucirea.

”Mărgelatu, care toată lumea le-a văzut la vremea respectivă și avea aceste pistoale vechi”, ”N-am știut că sunt aceleași pistoale folosite sau asemănătoare cu cele ale lui Mărgelatu, e un pistol interesant care, din câte am văzut, permitea mai multe focuri de armă”, ”Chiar e un lucru relaxant după lucru să vii să vezi o astfel de expoziție”, spun vizitatorii.

Cea mai scumpă armă expusă la Timișoara valorează peste 4.000 de lire sterline. Este vorba despre o pușcă de vânătoare cu secure folosită de germani în secolul al XIX-lea. Chiar și așa, armamentul din prima conflagrație mondială a atras cei mai mulți curioși.

”Mitraliera Schwartzlose a fost folosită de austrieci în timpul Primului Război Mondial, ea era prevăzută cu un rezervor de apă pentru răcirea țevii. Pentru ca glonțul să ajungă în tabăra inamică, soldatul care o folosea trebuia să stabilească mai întâi înălțimea, apoi fixa ținta și trăgea”, precizează Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Expoziția de arme de la Timișoara poate fi vizitată până 27 septembrie.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche