Artă... în medicină. Rezidentul care pictează și vinde tablouri ca să renoveze secția în care lucrează

Data publicării:
arta medicina

Mircea Popiţiu lucrează de aproape doi ani în Clinica de Chirurgie Vasculară. A decis să se alăture colegilor săi care fac eforturi pentru a strânge fondurile necesare reabilitării secţiei, după ce a făcut un curs, de 3 săptămâni, în Germania: ”Mi-am dat seama că sunt egoist, că cer de la statul român prea mult şi eu nu prea dădeam nimic. Aşa că m-am întors acelaşi om, dar cu altă atitudine, hotărât să fac eu ceva, pentru clinică cel puţin, şi să încerc eu prin eforturi personale să îmbunătăţesc ceva din ţara asta şi inclusiv din secţia noastră”.

Deşi este doar rezident în anul II, Mircea are deja proprii pacienţi. Ilie Roman este unul dintre cei cărora le-a salvat viaţa. A venit cu o afecţiune vasculară gravă la un picior. Era necesară amputarea de urgenţă, altfel boala avansa rapid până la deces. ”A treia zi acum vine, m-au pansat nu de mult, e foarte bine, mulţumesc Doamne, că atunci când am venit am avut nişte dureri, de numai eu ştiu. Acum, foarte bine, mai să încep să mă mişc, să pot umbla”, spune Ilie Roman.

La fel de priceput este şi în faţa şevaletului. Cu banii obţinuţi din picturi, Mircea intenţionează să-şi cumpere instrumente pentru sala de operaţie. Restul fondurilor vor fi folosite pentru modernizarea saloanelor.

”E un efort foarte mare pe care-l face, a făcut un număr mare de picturi, toate cu inspiraţie medicală, a venit şi mi-a spus: Uite, eu aş dori să-mi iau un instrument care să mă ajute să operez mai bine, e vorba de nişte lupe operatorii şi, în demersul ăsta, jumătate din sumă aş dori s-o folosesc pentru scopurile mele profesionale şi jumătate să o dau secţiei”, afirmă Mihai Ionac, şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară, Spitalul Judeţean Timişoara.

Vernisajul a adunat o mulţime de oameni impresionaţi de iniţiativa tânărului medic, iar în scurt timp au apărut şi cumpărătorii. Preţul unui tablou începe de la 400 de euro, însă cei interesaţi au dorit ca suma finală donată clinicii să rămână confidenţială.

Talentul tânărului medic i-a impresionat până şi pe criticii de artă.

Chirurgul rezident a reuşit să vândă deja patru tablouri. Cu banii obţinuţi şi-a acoperit cheltuielile cu materialele de pictură şi cu organizarea expoziţiei. I-au mai rămas 500 de euro, care vor fi donaţi pentru modernizarea secţiei de Chirurgie Vasculară. Şi nu are de gând să se oprească aici. E hotărât să facă artă... în medicină.

reporter: Maria Rohnean
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri