Artă printre ruine. Cazarma U a devenit galerie de artă

Data publicării:
arta in cazarma 1

De la instalaţii care au revoluţionat arta în lumea europeană, până la o casă tradiţională, în care o hologramă a unui om în miniatură, stă de vorbă cu vizitatorul. În acţiunea artistică este implicat şi Aradul, unde obiectele de artă vor înfrumuseţa fabrica TEBA, un monument istoric aflat, de asemenea, în paragină.

„Această încăpere a fot în ultimii ani casă pentru oamenii străzii. Acum, spaţiul a devenit galerie de artă. Acestă lucrare de exemplu a fost creată special pentru acest eveniment, iar artista a montat-o chiar aici”, Caterina Ledrer - reporter Digi24 Timișoara.

În Cazarma U, unde nimeni nu a intrat de zeci de ani, vizitatorii descoperă o altă lume.

„A fost foarte frumos aici. Şi expoziţiile sunt foarte frumoase, sunt lucruri frumoase de văzut. Mai ales sacii de box.  Ai mai văzut aşa ceva în Europa? Nu. De fapt, niciodată nu am mai fost într-un astfel de loc”, spune unul dintre timișorenii ajunși la expoziție.

Ne-am săturat de mall-uri şi de centre de cumpărături. E nevoie şi de un spaţiu în care să te regăseşti, sau să visezi sau să gândeşti. Şi mi se pare că e o împletire nemaipomenită a trecutului cu modernul”, completează un altul.

„A picat la fix această clădire care stă de atâţia ani. Şi uite că are în sfârşit un excelent demers”, concluzionează un alt iubitor al artei.

Iubitorii artei contemporane descoperă aici lucrări inedite - de la o casă bătrânească de unde îţi vorbeşte artistul prin intermediul unei holograme, până la saci de box sau picturi. Un tânăr artist din Sibiu a sosit special la Timişoara ca să-și expună lucrarea.

„Te duce cu gândul la un loc al puterii de unde nu mai poţi să pleci. Dacă observaţi şi pantofii aceia agăţaţi, cu amprentele lor într-o placă de ciment spun de fapt chiar lucrul ăstă că devine un loc decizional. Un antiloc”, spune Alex Mirutziu, artist.   

În total, în cadrul evenimentului Art Encounters expun peste 100 de artişti, iar modernismul transmis de ei nu îşi avea locul în altă parte decât în locuri neconvenţionale.

„De asta am ales şi cazarma U. Chiar dacă este un spaţiu în care nu cred că s-a intrat de peste 30 de ani, un spaţiu care la prima vedere pare nepotrivit pentru artă s-a potrivit foarte bine cu arta contemporană pe care am expus-o acolo. Şi galeriile de artă din România au fost extrem de încântate să expună în acel spaţiu neconvenţional”, a explicat Suzana Vasilescu, coordonator Art Encounters.

Arta contemporană se expune şi la Arad. Timp de o lună, halele fostei fabrici de textile TEBA  devin spaţiu expoziţional. Artiștii au reprodus aici un plan al intreprinderii, pentru că locul va gazdui activități artistice în viitor. 

 Expoziţiile vor rămâne deschise până la sfârşitul lunii octombrie, iar accesul publicului este gratuit în toate locaţiile. 

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Andrei Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri