Astmul, boala Timişoarei. Cauza: poluarea

Data publicării:
Astmul boala Timisoarei

Alexandru Lexfolvi a venit la spital pentru a-şi face un test de spirometrie după ce s-a informat şi a aflat că ar putea avea astm din cauza simptomelor. Nu are factorii de risc pentru a dobândi această boală, dar grija pentru sănătate a fost mai presus: “Am avut mici probleme de sănătate, tușeam și nu știam motivul și am decis să vin la un control preventiv”. După examinarea rezultatelor, medicul a decis că pacientul are nevoie de investigaţii amănunţite: “După discuţie o să vedem dacă se impune sau nu această testare de bronho-provocare şi la dumneavoastră”.

Florica Babescu a fost şi ea îngrijorată din cauza simptomelor, astfel că a decis să îşi facă un control. Ea spune că face foarte des bronșită când răcește – a făcut de două ori anul acesta.

Testul de spirometrie este simplu, însă necesită un efort respirator: rezultatele vin după finalizarea consultului. „Inspiri normal, normal, la un moment dat pacientul trage tare, cu putere, aer și îl suflă, mai ales în prima secundă, cu forță, urmată de încă cinci-șase secunde de suflu continuu”, declară Cristian Lazăr medic kinetoterapeut.

4% dintre români suferă de astm, însă în Timişoara procentul este dublu. Cauza: poluarea. Oraşul de pe Bega este al cincilea din Europa în acest clasament nedorit. “Această industrializare, caracteristică epocii moderne, este mai mare în oraș decât în mediul rural”, afirmă Ovidiu Mladinescu, medic pneumolog.

Peste 150 de persoane s-au prezentat la testările gratuite pentru depistarea astmului. Jumătate dintre ele au fost îndrumată spre medicul specialist, întrucât era suspectă de astm. “Trebuie să acceptăm că este o boală cronică, o boală care nu se vindecă, dar care la ora actuală poate fi foarte bine controlată, dar condiția esențială este ca tratamentul să fie permanent”, ne precizează Dorin Vancea, medic pneumolog.

Testările gratuite pentru depistarea astmului vor continua până la sfârşitul acestei luni la Spitalul Victor Babeş şi la Spitalul Judeţean din Timişoara. Spirometrii gratuite se pot realiza și pe tot parcursul anului, însă doar cu bilet de trimitere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri