Audi a trecut granița să caute ingineri în Banat

Data publicării:
audi A

„Ar fi foarte bine dacă aţi învăţa germana" e primul sfat primit de Gabriel Ştefănescu de la angajatorii străini. Absolventul de Politehnică s-a oprit la standul celor de la Audi pentru că visează la un job în domeniul asigurării calităţii, în ţara vecină. „Până acum am avut doar joburi în străinătate, în ţară nu am încercat, şi îmi doresc în Ungaria", ne spune el.

 

Iar Ungaria caută la Timişoara specialişti în Mecanică, Electronică sau Logistică. Marele producător auto, cu 10.000 de angajaţi în ţara vecină, recrutează atât ingineri, cât şi studenţi, pentru stagii de practică. Încearcă să-i atragă cu un brand puternic, salarii mai mari decât cele din România şi tehnologie de ultimă oră. „În România sunt universităţi tehnice foarte bune, iar industria automotive merge bine. De asemenea, foarte mulţi oameni de aici vorbesc foarte bine maghiara", afirmă Csongor Takacs Udvari, reprezentant Audi Ungaria.

„Ei cer limba nativă germana, nu am cunoştinţe, probabil e un must în momentul de faţă, o să încercăm pe viitor şi sper să fie ok", afirmă un alt candidat.

 

Mare nevoie de ingineri au toate companiile din automotive, cu sediul în Vestul ţării. Peste 500 de posturi de experţi IT şi ingineri au fost scoase la bătaie, la târgul de joburi care are loc în acest sfârşit de săptămâna la Timişoara. Paul Ionescu, inginer la Hella, ne informează: „Suntem o companie în creştere, avem nevoie de forţe proaspete în IT, programare, financiar, quality". Iar Laval Valerian, director comercial la Draxlmaier, adaugă: „Lucrurile stau, de multe ori, în felul următor: mulţi români se angajează într-o companie germană, învaţă limba germană, învaţă cum funcţionează o astfel de companie, iar apoi pleacă în Germania. Mă bucur de fiecare dată pentru ei, pentru că este o oportunitate de carieră foarte bună".

În special în IT e mai greu să găsim oameni suficienţi, cu experienţă, acum cererea pe IT e mai mare decât oferta, sunt companii noi care vin pe piaţă şi îşi doresc candidaţi cu 2-3 ani de experienţă", ne precizează Silvia Mancoş, consultant în domeniul resurselor umane.

 

Potrivit unui studiu, salariul mediu lunar, al unui software architect în România, este de 2.600 de euro brut pe lună, cel al unui team leader ajunge la 1.800 de euro brut pe lună. Un software developer senior câştigă în medie 1.600 de euro brut pe lună, iar un software developer junior, 700 de euro brut pe lună. La aceste salarii se adaugă o serie de beneficii.

reporter: Manuela Strinu
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri