Autostrăzile din vestul țării: statul plătește, statul ia înapoi

Data publicării:
autostrada A

Puținii kilometri de autostradă din vestul țării aduc acum bani la bugetul de stat. Niciun constructor nu a scăpat de amenzi, iar sancţiunile încasate nu au fost mai mici de un milion de euro.

Pentru că au avut nevoie de mai multe luni decât au promis pentru a transforma câmpul în autostradă, primii constructori amendați au fost cei responsabili de autostrada Timișoara-Arad. Sancțiunea a fost de 9,5 milioane de lei, dar pare mică în comparație cu sutele de milioane primite pentru lucrare.

 

Concret, în contul statului s-a întors aproape 2% din valoarea contractului, adică din cele 663 de milioane de lei primite pentru realizarea celor 32 de kilometri.

Şi nu este singurul caz. Pe listă figurează şi consorţiul de firme responsabil de lotul 1 al autostrăzii Lugoj-Deva. Stâlpii de înaltă tensiune au diminuat profitul italienilor cu 6,3 milioane de lei. Atât de mare a fost amenda aplicată de statul român pentru că italienii nu s-au încadrat în termene, spun ei, din cauza stâlpilor care erau mult prea aproape de șantier. În cele din urmă, problema a fost îndepărtată - stâlpii au fost mutati din loc, însă italienii nu s-au încadrat în termene, astfel că au primit încă o amendă de 2,2 milioane de lei.

 

Constructorii străini au avertizat în repetate rânduri reprezentanții Companiei de Autostrăzi că vor apărea întârzieri dacă statul nu intervine.

”Avem anumite puncte pe toată autostrada, în care am suspendat lucrările din cauza firelor electrice, care nu au fost mutate. Lucrul ăsta a încurcat tot programul. Am avut destule accidente cu maşini, cu oameni. Am avut noroc că nimeni nu a fost rănit. Ne încurcă foarte mult, mai ales că timpul este foarte scurt. Până nu se mută, nu se poate finaliza autostrada”, afirmă Adriano Scatena, șeful șantierului lotului 1 din tronsonul Lugoj-Deva.

În total, valoarea amenzilor aplicate firmelor ce au sau au avut în grijă şantiere de autostrăzi în vestul ţării depăşeste 25 de milioane de lei.

reporter: Gerhald Ernst
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri