Sari la conținut

Bacalaureat ratat din cauza telefonului. Trei elevi din Timiș au fost dați afară din examen pentru tentativă de fraudă 

”Nu puteți să scoateți un copil pe tușă doi ani de zile fără a demonstra faptic că acolo a fost o tentativă de fraudă sau ce a fost acolo” - Băiatul care a fost dat afară din examen a venit însoțit de părinți la Inspectoratul Școlar Timiș, ca să vadă dacă se mai poate repara în vreun fel greșeala făcută. Răspunsul a fost unul categoric: ”Ce spune în lege este ceea ce eu vă pot comunica. Și mă și bucur că tânărul recunoaște că este o vină care îi aparține, pentru că, deși a stiut, a omis să îl lase la bagaje”.

Tânărul a susținut proba scrisă la Colegiul Tehnic "Emanuil Ungureanu" din Timișoara. O colegă care a ieșit din sala de examen l-a apelat, iar soneria l-a dat de gol. După pățania de la Bacalureat, planurile absolventului sunt năruite.

”Am fost scos afară din examen și asta a fost tot”, afirmă elevul eliminat. - A sunat în timpul examenului? ”Da, în ultimele zece minute”, - Am înțeles că vroiai să dai la Politehnică. Ce o să faci acum? ”Nu știu. O să lucrez în fabrică. Ce pot să fac?!”.

”Chiar era un copil bun, chiar s-a pregătit, chiar e păcat. Deci era un copil bun, nu era un terchea-berchea care abia să se târâie. De-aia au pus camera nu? Ca să se demonstreaze frauda. Ok, atunci dacă sunt camere, să verifice”, spune mama elevului eliminat.

Pe lângă el, alți doi elevi din Timiș, mai exact din Făget și Jimbolia, au încălcat regulamentul.

”Din rândul celor prezenți au fost eliminați trei elevi, toți trei pentru tentativă de fraudă. Doi dintre ei au fost prinși cu telefonul mobil, iar cel de-al treilea a fost prins încercând să folosească o ciornă care nu îi aparținea”, ne-a declarat Aura Danielescu, inspector școlar general la ISJ Timiș.

Pentru restul candidaților din Timiș, prima probă scrisă a Bacalaureatului i-a surprins cu subiecte ușoare. Absolvenții de la profilul real au avut de caracterizat un personaj dintr-o operă scrisă de Ion Creangă, George Călinescu ori Marin Preda și de argumentat imporanța practicării unui sport la orice vârstă. Absolvenții unui profil uman, au redactat un eseu în care să vorbească despre relația dintre două persoanje dintr-un roman interbelic și altul în care au argumentat rolul scriitorilor în societate:

”Foarte lejer și cred că m-am descurcat bine. Sper să iau șapte, opt, cam pe acolo”,
”Au fost subiectele foarte ușoare. Chiar nu mă așteptam să fie atât de ușor”,
”Nu consider că a fost foarte greu. La primul subiect am avut text dramatic, la prima vedere”.

Probele scrise ale Bacalaureatului continuă mâine cu proba la Limba Maternă, miercuri cu proba la Matematică şi Istorie și vineri, pe 3 iulie, cu proba la alegere. Primele rezultate se fișeaza pe 7 iulie, iar pe 10 iulie, cele finale, dupa soluționarea contestațiilor. Din cei aproape 4.800 de elevi din Timiș înscriși la examenul de maturitate, 208 au lipsit.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă