Sari la conținut

Bani dispăruţi şi acuzaţii de fals la Primăria Timişoara. Suma pierdută este de aproape 800.000 de lei

În anul 2009, firma Confort, deţinută de omul de afaceri Georgică Cornu, preda primăriei Timişoara lucrarea „Modernizarea bulevardului Liviu Rebreanu". Autorităţile au recepţionat-o, însă au impus constructorului mai multe reparaţii, pentru că lucrările facute acolo nu au fost de calitate. Lucru dovedit de mai multe expertize tehnice. Pentru proiectul de 16 milioane de lei, firma de construcţii a lăsat şi o garanţie de 782.000 de lei. Aceasta a fost reţinută de municipalitate pentru că reparaţiile necesare nu au fost executate de firmă. În această primăvară însă, banii au dispărut din contul primăriei.

Curtea de Conturi a descoperit că, de fapt, garanţia a fost împărţită în cinci conturi şi nu unul aşa cum era normal. Astfel, 349.000 de lei au fost depuşi în contul controlat de Direcţia de drumuri, iar restul banilor, 433.000 de lei, au fost depuși în alte patru conturi, fără ştirea şefilor de la Drumuri.

Inspectorii Curtii de Conturi arată în raportul de audit că fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, şi directoarea economică, Smaranda Haracicu, au semnat deblocarea primului cont şi astfel banii au fost retraşi de Georgică Cornu. Mai mult, cele 433.000 de lei au dispărut şi ele din celelalte 4 conturi, însă nici auditorii nu au reuşit să afle cum.

Concluziile inspectorilor Curţii de Conturi
„Ordonatorul principal de credite - Ciuhandu Gheorghe şi directorul economic, Haracicu Smaranda, solicită deblocarea contului de garanţii al S.C. Confort S.A., în valoare de 349.000 de lei, al cărui beneficiar este Primăria Municipiului Timişoara. (...) Astfel că, în perioada de garanţie a lucrării, întreaga valoare a garanţiei de bună execuţie, constituită în sumă totală de 782.906 lei, a fost ridicată", se arată în raportul Curţii de Conturi.

Fostul primar al Timişoarei se apară şi susţine că nu el a semnat documentele şi că este vorba despre un fals. ”Este o adresă falsă. Eu am şi declarat asta la Poliţie. Este o anchetă în curs de desfăşurare. Este o adresă pe care eu nu am iscălit-o, este un fals. Am cerut, cât eram în funcţiune, Serviciului Juridic să înceapă demersurile pentru recuperarea acelor bani”, spune Gheorghe Ciuhandu.

Auditorii Curţii de Conturi au impus municipalităţii să recupereze prejudiciul. Termenul impus de inspectori este luna aprilie a anului viitor. Actuala conducere a Primăriei Timişoara refuză să discute despre acest caz.

Poziția Primăriei Timișoara

„Este vorba despre o anchetă în curs. Până când anchetatorii nu vor lua o decizie, conducerea Primăriei Muncipiului Timişoara îşi rezervă dreptul de a nu comenta pe marginea subiectului", au transmis reprezentanţii municipalităţii. Recuperarea banilor este greu de realizat. Firma lui Georgică Cornu se află în insolvenţă de trei ani.

”Trebuie desluşită starea acelor creanţe. Deci primăria, constatând faptul că nu există banii respectivi în conturile de garanţie de bună execuţie, va trebui să solicite Confortului şi, respectiv, Confortului prin administratorului judiciar, plata acelor sume de bani”, transmite Marius Moţ, administratorul judiciar al firmei SC Confort SA. - Nu s-a făcut încă această solicitare din partea primăriei? ”Nu. Până în acest moment nu. Şi în situaţia falimentului suma va fi înscrisă în tabelul creanţelor”.

De asemenea, inspectorii Curţii de Conturi acuză autorităţile locale că au investit, bani publici, aproape 70.000 de lei, în reparaţiile care s-au făcut pe bulevardul Liviu Rebreanu, reparații ce ar fi trebuit realizate de constructor, pentru ca lucrarea era în garanţie.

Gaură de 800.000 de lei în bugetul Primăriei Timişoara. Banii erau garanţia pentru lucrările la Bd. Liviu Rebreanu 

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche