Sari la conținut

Bani pentru bolnavi închipuiţi. Anchetă vizând decontarea ilegală a unor unor servicii medicale

În căutare de probe, anchetatorii au verificat sediile clinicii private ”Selfmed”, dar și imobilele deținute de Diana Nicoară, proprietara unităţii medicale. Procurorii susţin că medicii decontau un număr mare de consultații pentru același pacient, într-o singură lună, dar și alte servicii medicale care au atras suspiciuni.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, clinica ar fi făcut decontări ilegale de servicii medicale prin intermediul CJAS, în timpul mandatului lui Cristian Careba. Anumite decontări semnalează chiar situații absurde cu ar fi decontarea unor servicii de planning familial sau sfaturi legate de contracepție pentru pacienți de 90 ani.

Anchetatorii au căutat probe și în locuinţa lui Cristian Careba, fostul șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș.

Cristian Careba a ajuns în vizorul Curții de conturi după ce mai multe decontări ilegale de servicii medicale ar fi fost făcute în timpul mandatului său ca director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș. Se pare pare că aceste decontări ar fi adus un prejudiciu statului de 100.000 de lei.

În raportul Curţii de Conturi se arată, de asemenea, că sunt medici care au raportat către Casă, în vederea decontării, sute de consultaţii într-o singură lună.

"Pe ambulatorul clinic al judeţului Timiş, auditorii publici externi au făcut testul de a însuma numărul de pacienţi raportaţi într-o lună de acelaşi medic specialist. Astfel s-a constatat că există medici care raportează 826 de persoane consultate într-o lună, ceea ce atrage atenţia auditorilor publici externi referitor la realitatea prestării acestor servicii medicale şi în ceea ce priveşte afluxul de pacienţi", se arată în raportul Curții de Conturi.

În acest caz sunt cercetaţi şi mai mulţi furnizori de servicii medicale din Timiş şi Mehedinţi, suspectaţi de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ei sunt acuzaţi că în perioada 2012-2013 au indus în eroare Casa de Asigurări de Sănătate cu sprijinul unor funcţionari din instituţie.

UPDATE. Ancheta avansează în cazul decontărilor ilegale de servicii medicale fictive de la Timișoara

Fostul sef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, Cristian Careba, dar și medicul Diana Nicoară, cea care este unul dintre asociații clinicii private Selfmed, au fost reținuți și urmează să fie prezentați judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. 

reporter: Raluca Popa
operator: George Ștefăniță/ Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche