Bănuţenele, plăcinte cu bănuţi, ca răsplată celor care colindă în Ajunul Anului Nou

Data publicării:
banutene prima

”Facem maiaua pentru aluat. Punem o lingura de iaurt si una de faină”. Maiaua, adica prima parte a aluatului, stă la baza compoziţiei. Aluatul se lasă la dospit cam o oră, şi la odihnit, cum zic gospodinele, câteva minute. Pe cuptor, amestecul creşte şi devine pufos, numai bun de umplut: ”Cred că ingredientul secret este dragostea. Înainte, în unele se puneau bănuţi ca micuţii să caute. Dar eu pun în toate, pentru ca toţi copiii să găsească. Ung foarte bine planşa de lucru cu untură de porc. Se pune o linguriţă de branză în mijloc şi rulăm”.

Tava stă aproape o oră la cuptor, timp în care bănuţenele se rumenesc, iar aromele învăluie casa: ”Ia uite ce faine sunt!”

Reţeta păstrată de la străbuni a fost îmbunătăţită de Felicia Costa: ”Noi am mai modificat un pic că am pus coaja de lămâie şi stafidele. Se dă la urători”.



Iar urătorii, parcă atraşi de miros, apar la uşa gospodarilor: ”Primiţi pluguşorul?”, ”Primim, primim!”

În satele din Banat, fiecare copil care merge în seara de Revelion la urat primeşte bunătăţi tradiţionale şi strânge banii din bănuţene: ”în fiecare an în care mergem la colindat primim bănuţene”,” Sunt foarte bune”, ”Mai primim nuci, mere”.

reporter: Sorina Covlea
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri