Sari la conținut

Basarabenii navetiști, primii la urne. Duminică au avut loc alegeri parlamentare în Republica Moldova

Nici drumul de aproximativ patru ore cu trenul, nici temperaturile scăzute nu i-au oprit pe tinerii basarabeni să pună ștampila pe buletinul de vot. Au ajuns la Timișoara la numai jumătate de oră de la deschiderea secției de votare. Printre ei, și Alina Bocancea, încrezătoare că, prin votul ei, va aduce o schimbare în Republica Moldova. - A meritat drumul până la Timișoara să votezi? ”Da, pentru că votul meu contează. Să ne putem întoarce înapoi acasă, să nu fim nevoiți să plecăm”, ne-a declarat Alina Bocancea.

Iar Alina nu este singura care gândește astfel: ”De la ora 3 și 15 am urcat în tren. Desigur s-a meritat pentru că fiecare vot aduce o schimbare, fiecare speră la o viață mai bună”, ”Când vezi că cei din diaspora au votat, îți dai seama că și pe umerii tăi este o responsabilitate”, ”Îmi doresc tot binele pentru țara mea să pot să mă întorc într-o țară prosperă și de aceea am decis că neapărat vin și a meritat orice efort”.

Conștienți de importanța fiecărui vot au fost și alți tineri navetiști care spun că mobilizarea românilor din diaspora i-a făcut și pe ei să devină mai uniți la aceste alegeri. Un pas în acest sens l-au făcut membrii Asociației studenților și elevilor basarabeni din Oradea. ”A fost organizată o campanie de conștientizare a cetățenilor din România. Am vorbit cu fiecare student în parte, cu fiecare basarabean în parte și l-am îndemnat să meargă la vot”, precizează Tatiana Pavliuc, președinte ASEB Oradea.

Pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, la noi în țară au fost organizate 11 secții de votare, dintre care una la Timișoara. Pentru alegătorii de aici au fost tipărite 1.000 de buletine de vot.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Hrișcu
Editor web: Călin Țenche