Sari la conținut

Bastionul Timişoarei: o investiție de peste nouă milioane de euro, roasă de igrasie 

Să se vadă hidroizolaţia (Bastionului - n.r.) nu este ok. Ea trebuie să fie acoperită, nu are voie să fie udată, nu are voie să fie la interperii, să fie lovită de razele ultraviolete", ne spune arhitectul Valentin Luca.

 

Asta face ca atunci cand plouă, apa să se infiltreze direct în pereții Bastionului, aşa ca nu e de mirare că a apărut igrasia. Arhitectul care a coordonat restaurarea Bastionului Theresia are o explicație. „În primul rând, cred că materialele care au fost folosite nu au fost exact ca și cele date în caietul cu sarcini. Să recunoaștem un lucru: spațiile nu sunt folosite, deci practic nu sunt deschise publicului. Practic, nu sunt ventilate. Asta e o altă poblemă. Sunt multe spații încă nefolosite ", susține Marius Miclăuș.

 

Pentru că, de pe tavan cad bucăți de zugrăveală, care îi țin la distanță pe mangerii firmelor care ar putea avea sediul la Bastion. Şi nici vizitatori prea mulţi nu sunt, pentru că şi de pe gangurile interioare se desprinde tencuiala.

„Dacă s-a furat toți banii, normal. Nu vi se pare normal? Unde sunt banii? Că n-au pus materiale bune", „Au fost scorojiți (pereții - n.r.) de la început. N-au fost reparați", „Au fost frumoși când au fost gata, dar cam puțin au ținut", ne spun timișorenii abordați de echipa Digi24 Timișoara.

Şi în pasajele de trecere ale Bastionului Theresia, pereții se scorojesc, iar bucăți de tencuială ajung direct pe carosabil.

 

Vicepreședintele CJT Timiș Călin Dobra are o explicație la ceea ce se întâmplă la Bastion: „La acele pasaje de trecere unde este un trafic foarte intens și când vremea este nefavorabilă, din cauza ploii, pereții sunt stropiți de mașinile care tranzitează acea zonă. O să vedeți că, în curând, vom face mici intervenții pentru remedierea acestor situații".

Recondiționarea Bastionului Theresia a însemnat o investiție de peste nouă milioane de euro. Lucrarea a ieşit, însă, din garanție, aşa că, acum, autorităţile vor suporta cheltuielile de reparaţii.

reporter: Miodrag Hojda / Vlad Ungar
operator: Viorel Jiva / Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă