Bilanțul inundațiilor care au măturat vestul

Data publicării:
bilant inundatii

În judeţul Timiş au fost inundate, la finalul lunii iunie, 47 de case din tot atâtea localităţi. De asemenea, apa a pătruns şi în 66 de curţi şi grădini.   

„În urma inundațiilor zeci de oameni au fost afectați. Mai exact, 56 de cetățeni au fost evacuați din casele lor”, a precizat col. Lucian Mihoc, inspectorul şef al ISU Banat.

Cel mai garv este faptul că 26.000 de hectare de suprafeţe cultivate au fost inundate. În plus, o șosea națională, 4 drumuri judeţene și unul comunal au fost acoperite de apă. Acum, carosabilul este distrus. Pentru a proteja populaţia, reprezentanţii Apelor Române Banat au pus pus umărul la treabă şi au supraînălțat digurile din Timiş cu 30.000 de saci de nisip și peste 1.500 de kilograme de folie de plastic.

„La Reșița a plouat cu 120 de litri pe metru pătrat în 36 de ore. Acesta este fenomenul care a generat această inundație. Trebuie să știm că am avut niște debite istorice pe Bârzava”, a declarat și Ervin Luci, directorul tehnic al ABA Banat.

Potrivit meteorologilor, cantitatea de apă care a căzut peste regiunea de vest în luna iunie este una record. Cât despre grindină, specialiștii susțin că nu au văzut până acum bucați de gheață de asemenea dimensiuni în această parte de țară.

„Am avut grindină de dimensiuni istorice, de 10-12 centimetri. Cantitățile de precipitații din iulie, pentru județul Timiș, pot să vă spun că au fost de două-trei ori, chiar și de patru ori, izolat, peste canitatea normală pentru această lună”, a spus și Silvia Barbu, meteorolog.

Proprietarii caselor afectate de vremea rea, dar care nu au asigurare, nu vor primi nicio despăgubire. Cât despre agricultorii afectați, soarta lor este încă incertă. 

„Rugămintea mea asta ar fi: ca toți cetățenii să înțeleagă că trebuie să înceapă să își asigure atât locuințele, cât și culturile. Nu vă pot spune care ar fi valoarea de despăgubire”, explică Mircea Băcală, prefectul județului Timiș.

Comuna Denta a fost cea mai afectată de inundațiile de săptămâna trecută. Oamenii de aici au fost surprinşi de viitură, după ce Bârzava a deăpşit cotele de inundaţii şi a ieşit din matcă. 

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri