Sari la conținut
News Alert

Biserica din curtea primarului

În vară, atunci când și-a căsătorit fiica, primarul comunei Giroc a ținut să o ducă la altar chiar în curtea casei. Așa că au construit un lăcaș de cult,  lângă piscină.

„Sper să fie așa și botezurile și căsătoria fetei celei mici. [Chiar în curtea tatălui?] De ce să nu”, povestește Ionel Toma, primarul comunei Giroc.

„N-am făcut bordel, n-am făcut birt, n-am făcut altceva decât pentru sufletul nostru. S-a căsătorit fiica mea cea mare, în biserica cu preoți și a dus-o tatăl ei la altar. [În biserica chiar din curtea dumneavostră?] Exact”, spune și Ana Toma, soția primaului.

Pentru că biserica nu a fost sfințită nunta fetei s-a făcut cu preoți greco-catolici.

„De doi ani de muncă și aproximativ 50 de mii de euro a fost nevoie pentru ridicarea lăcașului de cult, aflat la doar câțiva metri de vechea biserică din comună” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Familia Toma s-a și gândit ce hram ar vrea să poarte biserica lor.

„Pe noi ne cheamă Toma și în cinstea Sfântului Toma am făcut biserica”, continuă soția primarului.

Iar acum în Giroc părerile sunt împărțite.

„Nu știu cât costă să îmi fac nunta acolo, nu mai e cazul că deja eu sunt căsătorit, dar poate înmormântarea, mă duc și  negociez”, spune un localnic.

„Mie mi se pare că e un lucru bun, măcar atât mai avem și noi că ne rugăm la Dumnezeu că de domnii ăștia ne tot rugăm și tot mint ca porcii”, recunoaște o localnică.

„Pentru că nu mi se pare ok să bată clopotul de două ori”, spune un alt locuitor al comunei.

Reprezentanții Mitropoliei Banatului spun că pentru ei lăcașul de cult din curtea primarului e o necunoscută.

„Eu nu am cunoștință de biserica ridicată în curtea domnului primar. Nu aparține de Parohia Ortodoxă Giroc”, susține Lucian Florea, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Primarul spune că lăcașul de cult a fost construit din economiile familiei și speră ca în curând biserica din curtea sa să fie sfintită.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Adrian Ionescu