Biserica Millennium, bijuteria din cartierul Fabric

Data publicării:
Biserica-Millenium-Foto-Viorel-Stanciu-_IMG_0547-400x250
Cea mai mare biserică romano-catolică din Timișoara, Biserica Millennium, e lăcașul de cult vizitat de turiști și creștini din toate colțurile lumii. Aici, sfintele slujbe sunt oficiate în română, maghiară, germană şi italiană. Trecem, împreună, pragul edificiului vechi de peste 120 de ani, din cartierul Fabric.

De cum pășești în biserica din vechiul cartier timișorean Fabric, sufletul se liniștește și grijiile se uită. Aici, rugăciunile se înalță la cer în mai multe limbi străine și tot aici e locul în care vin deopotrivă pelerini, turiști și credincioși de peste hotare.

"În 1896 s-a pus piatra de temelia a acestei biserici, iar construcția ei a durat 5 ani de zile. Pentru ca în anul 1901, în a doua duminică a lunii octombrie, a fost consacrată sau să vărbesc în termen laic a fost inaugurate", povesteşte Kapor Ioan, preotul paroh al lăcaşului de cult.

Multiculturalitatea zonei s-a transpuns și în sfintele slujbe ținute în frumosul lăcaș de cult. Aici, mesajul Domnului se propovăduiește, încă din trecut, în mai multe limbi străine.

"În fiecare duminică celebrăm Sfinte Liturghii în diferite limbi. Începem cu limba germană, continuăm în limba română, apoi limba maghiară și este singura biserică din Banat unde regulat, în fiecare duminică, se mai oficiază și Liturghia în limba italiană", continuă preotul.

Cu o înălțime de 13 metri, altarul principal al bisericii, pe care se află icoana Sfintei Fecioare Maria întâmpină credincioșii care vin să spună o rugăciune.

"Bineînțeles, o dată ce intri în biserică te captează altarul principal care o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria ca protectoare a maghiarilor - Magna Domina Hungarorum, pentru că ea este protectoarea acestei biserici", mai spune părintele.

Ne apropiem și noi de altar și vedem că la bază sa sunt pictate cele patru jertfe aduse Domnului și prezentate pe larg în Vechiul Testament.

"Prima jertfă pe care Abel o înalță Domnului, al doilea este Meltizedec. Al treilea este patriarhul Adam, iar a patra este reprezentat Noe când, după potop, adduce jertfă Domnului", mai spune Kapor Ioan.

Impresionante sunt și cele două altare laterale, ridicate în cinstea Sfântului Anton și a Sfintei Tereza de Lisieux. Aici, o icoana speciala iti fura privirea.

"Această lucrare se remarcă prin faptul că este o lucrare de mână, un goblen, care iată de aproape 100 de ani de zile împodobește biserica noastră", spune părintele.

Credincioșii care pășesc în această biserică sunt impresonați de frumusețea impunătoare a lăcașului de cult.

"Nu sunt cuvinte de spus, foarte frumoasă, extraordinar."

"O biserică așa de frumoasă și de mare și de impunătoare. Aicia ne încărcăm, cu cele mai bune lucruri."

Vechea biserică romano-catolică din Timișoara, unde sunt organizate anual concerte cu specific religios, deține şi o orgă impresionantă, oferită ca donație de episcopul Sándor Dessewffy.

"Din dragostea față de comunitatea din Timișoara-Fabric a donat această orgă Bisericii Millennium. De aceea, pe capitolul orgii se vede monogramul episcopului", adaugă preotul.

Biserica din cartierul Fabric este construită în stil neo-roman şi este acoperită în exterior cu cărămidă crudă. Are două turnuri impunătoare, de 65 de metri înălțime și un clopot cu o greutate de aproximativ 2,500 de kilograme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri