Sari la conținut

Broaşte ţestoase din Florida şi pitoni din Borneo în Lunca Mureșului

E un piton cu coadă scurtă de Borneo. Vârsta de aproximativ 3 ani. Este într-o stare bună”, spune un ranger. Doar unul din cei doi pitoni găsiţi în pădure se afla în viaţă. Celălalt a fost găsit mort după ce a fost călcat probabil de o maşină. Conform Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului, animalele de companie eliberate în sălbăticie sunt un fenomen tot mai frecvent, lucru periculos pentru mediu, dar şi pentru oameni, având în vedere că acest lucru are loc la nici cinci kilometri de centrul oraşului Arad.

”Animalele care sunt eliberate în afara mediului lor natural, în afara arealului natural, pot să devină specii invazive, pot să elimine speciile locale. Este cazul broaştelor ţesoase”, afirmă Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului.

Confirmate de oficiali, noile specii din parc sunt încă la stadiul de mit în rândul turiştilor care nu sunt impresionaţi deloc de animalele care au apărut mai nou în pădure. Cei care frecventează zona sunt liniştiţi şi de biologi, care spun că animalele exotice nu au şanse să supraviețuiască prea mult în zonă. ”În cazul pitonilor sau al speciilor care sunt aduse din climate tropicale, ecuatoriale... nu prea au şanse să supravieţuiască sezonului rece, iernii, astfel încât temporar pot să intervină să zicem în ecosisteme, dar pe termen lung nu se pot adapta”, precizează biologul Mihai Pascu, de la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” Arad.

Ce părere aveţi că au găsit cei de la Lunca Mureşului pitoni în pădure? ”Posibil, dar eu nu am văzut. Nu. În necunoştiinţă de cauză”, - Nu vă e frică acuma să veniţi la pădure? ”Nu”, ”Nu cred până nu văd! Vrăjeli!”, - E pe bune, deci într-adevăr au găsit piton în pădure! ”E posibil. Dar, nu, eu n-am văzut”, spun cei aflați în zonă.

Amenzile pentru cei care îşi abandonează animalele de companie în ariile protejate sunt cuprinse între 5.000 şi 60.000 de lei. Din cauza locurilor izolate în care se petrec aceste abandonuri şansele ca cineva să fie prins sunt foarte mici.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă