Sari la conținut

Bucăți de istorie, printre moloz

Reprezentanții Universității de Vest din Timișoara spun că au aflat ieri că muncitorii unei firme au găsit într-un loc unde este depozitat moloz, în apropierea mănăstirii Șag, o parte din treptele pe care, în decembrie ’89, s-a murit pentru libertate.

„Măicuțele știau atunci când au fost duse că sunt treptele catedralei și le-au spus muncitorilor de la firma care lucrează acolo că sunt treptele revoluției. Erau aprope, întradevăr, de o groapă de moloz aruncate”, explică Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

„În anul 2013 treptele simbol al catedralei au fost înlocuite printr-un proiect ce a costat Primăria nu mai puțin de 50 de mii de euro” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Potrivit celor de la Mitropolia Banatului, atunci, cele mai multe trepte au fost duse la mănăstirea Șag. Nimeni nu își explică însă cum unele au ajuns la gunoi.  

„Lângă pădurea mănăstirii, acolo nu sunt decât câteva bucăți de contratrepte. [Și contratreptele ce sunt?] Sunt partea din jos a treptelor care nu sunt propriu zi treptele catedralei. Nu știm cum au ajuns acolo”, spune și Ionel Popescu, preot, reprezentant al Mitropoliei Banatului.

Acum, reprezentanții UVT vor să le folosească petru a realiza un monument în aminitirea celor care au murit în decembrie 1989. 

„Sunt rămășițe ale treptelor Catedralei care după cum bine știți au fost dezasamblate”, admite Vică Tilă Adorian, decanul Facultății de Arte și Design Timișoara.

„Eu le-aș agăța pe sus cumva, că deobicei calci pe ele. Ar fi interesant să fie cumva în aer deasupra Pieței Operei”, spune o timișoreancă.

„Aici a fost locul cel mai dramatic și profund al Revoluției române pentru că a fost ca o jertfă a unor copii care au murit pe scările astea, îmi amintesc”, adaugă și Daniel Vighi, membru al Societății Timișoara.

În  decembrie 1989, chiar în primele zile ale revoluției, în fața Catedralei din Timișoara mai mulți oameni au scandat împotriva regimului comunist. Dintr-un tanc, s-a tras spre tinerii care manifestau pe trepte. N-au  reușit să intre în catedrală pentru că ușile erau închise așa că au căzut secerați de gloanțe chiar pe in fata lăcașului de cult.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Adrian Ionescu