Bulevard închis pentru mașini, deschis pentru artă. La Street Delivery, sute de oameni au tras un semnal de alarmă asupra încălzirii globale

Data publicării:
street delivery

Chiar dacă temperaturile au fost deosebit de ridicate, oamenii s-au adunat pe bulevardul C.D. Loga din Timisoara și s-au apucat de treabă. Daniel Tellman i-a învătat pe copii cum să confecționeze un aparat de fotografiat funcțional, din doze de aluminiu sau din cutii de carton. Aparatul poate avea orice mărime și are nevoie de o gaură de ac, care joacă rolul lentilei. În interiorul său se introduce o bucată de hârtie fotosensibilă.

”E cumva cel mai simplu principiu de a face fotografii și foarte asemănător cu ce aveți acolo, numai că aia (n.r. - camera de filmat) are o sumă de lentile. Ăsta nu are lentile. Are decât o gaură”, explică Daniel Tellman, participant la Street Delivery.

Lumina intră prin gaura de ac, iar aceasta trebuie obturată imediat cu un deget. Într-o cameră confecționată din carton se „developează” fotografia: ”Și aici e o fustă... Asta cred că sunteți dumneavoastră. Și tu stai aici și văd că te-ai fâțâit un pic”.

Participantii la Street Delivery au aflat și cum o simplă bicicletă poate genera curent. Câteva secunde de pedalare sunt suficiente pentru ca cele 16 becuri de pe panou să se aprindă.

Din plastic și hârtie, o tânără din Timișoara și-a confecționat un suport original pentru pixuri, iar la alt workshop copiii au învățat să realizeze jucării:
”Încerc să fac un suport pentru pixuri, pentru birou, personalizat și să îl duc la mine la lucru”, - Din ce îl confecționezi? ”Din hârtie, pe suport de plastic din PET și o să îi mai adaug niște dantelă pentru design”,
”Avem atelier de creație pentru copii. Facem broscuțe, caracatițe... ce mai avem aici? Asta ce e?... Caracatiță”.

Cele peste 20 de workshop-uri au avut loc sub genericul ”Amprenta de carbon”, prin care s-a atras atenția asupra încălzirii globale și a modului în care efectele negative ale acesteia pot fi diminuate.

”Vrem să tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește încălzirea globală. Să îi facem pe oameni să devină mai responsabili și să creăm un microunivers responsabil, ca să zic așa”, ne-a declarat Diana Petruț, coordonator Street Delivery Timișoara.

Street Delivery are loc în fiecare an în Timișoara, dar și în București, Cluj și Iași.

Arta iese în stradă. La Timişoara a început Street Delivery 

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri