Burse de top de la companii multinaţionale, în partea de vest a ţării

Data publicării:
burse de top prima

Stagiile de practică din cadrul unui master sunt cârligul folosit de o companie germană din domeniul automotive care îşi doreşte angajaţi bine pregătiţi. Zsombor Horvath a studiat Informatică Economică, iar în viitor se vede dezvoltator de programe pentru afaceri. Tânărul de 22 de ani a decis să se înscrie masterul conceput în colaborare cu compania multinațională: ”Îmi place să rezvolt aplicații și să mă adaptez la tehnologia de la ora actuală. Este un domeniu care este în continuă creștere. Se cer profesioniști, programatori în sectorul acesta de informatică pentru afaceri”.

Înainte de orice, reprezentanţii multinaţionalei au ales să instruiască şi șase cadre didactice de la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor, care vor preda apoi materii din domeniul informaticii economice în cadrul masterului. Cadrele didactice au început trainingul în luna aprilie. Se lucrează 10-20 de ore pe săptămână, astfel ca materia pentru cursuri să fie gata până la începerea noului an universitar.

”Corpul profesoral al Facultății de Economie face training pe programul SAP, care este folosit în cele mai multe multinaționale în ziua de astăzi. Eu voi preda Dezvoltarea avansată a sistemelor internaționale pentru afaceri, materie care face legătura între ce îi trebuie unui utilizator de sistem informatic, unui economist sau oricărui consultant cu ce știe să facă un informatician efectiv”, precizează asistentul universitar Otniel Didrag, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

”Fiecare profesor are un expert, care devine practic umbra lui sau care îi călăuzește și, timp de patru luni, profosorii se familiarizează cu sistemul și primesc ajutor pentru a pregăti materialele, în așa fel încât să poată împărtăși cu profesioniștii noștri experiența practică”, spune Valerian Laval, reprezentant al unei companii multinaţionale.

Absolvenții acestui program de masterat pot deveni experți în programare și dezvoltare a unui sistem informatic, dar și consultanti in domeniul informaticii economice sau dezvoltatori de software în diverse companii. ”S-au înscris 44, dar avem înmatriculați 39 de studenți dintr-un total de 50 de locuri. Locurile rămase pot fi suplimentate în septembrie când are loc o a doua admitere la acest master. Bineînțeles, studenții sunt atrași să își scoată investiția în acest master, care înseamnă timp și bani, printr-un loc de muncă la finalul masterului”, ne-a declarat Alexandru Islai, PR în cadrul Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor.

Mai norocoși sunt însă trei studenți de la Facultatea de Chimie-Biologie-Geografie din cadrul Universității de Vest, care vor primi o bursă ce poate motiva orice angajat aflat la început de drum. Bursele sunt acordate de o companie sârbească ce activează în domeniul petrolier.

”În momentul de față putem să acordăm suma de 1200 de lei pe lună. Ei lucrează sub îndrumarea specialiștilor noștri, în cadrul diviziei de Geologie și Explorare al companiei”, spune Vadim Smirnov, director general al companiei petroliere.

Cei trei tineri vor primi bursa din partea companiei timp de trei luni. Aproape toţi studenţii însă, spun reprezentanţii multinaţionalei, pot face practică în companie pentru o săptămână, perioadă în care vor fi iniţiaţi în domeniul geologiei și explorării petrolului.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri