Sari la conținut

Cafea cu personalitate

Timișorenii și-au început dimineața de sâmbătă nu doar cu o cafea bună, dar și cu o lecție despre cum ar trebui să fie realizată cafeaua adevărată. Una dintre metodele de filtrare, denumite de către specialiști brewing, estea cea obținută cu ajutorul unei cafetiere cu vacuum.

Cafeaua obținută astfel este mult mai concentrată decât cele pe care le consumăm în mod obișnuit, spun specialiștii.

"Acest dispozitiv crează în partea inferiosară o presiune negativă, care absoarbe după ce am îndepărtat sursa de căldura, toată cafeaua. Este diferită din cauza cantității de cofeină care este mai ridicată decât la un expresso", spune Alexandru Ștefănescu, specialist în prepararea cafelei.

Cei care practică meseria de barista susțin că, deși românii sunt mari amatori de cafea, puțini cunosc cu adevărat care este gustul unui produs de calitate.

Bogdan Bobulescu - barista: "Din păcate sunt foarte necunoscători, trebuie mai multă cultură de consum la român. Cel mai rău, e cafeaua lungă cu lapte, care de fapt e zaț și conține foarte multe toxine și nu e deloc sănătos pentru corpul nostru.

Demonstrațiile au făcut parte din Regional Barista Competition, un concurs care va continua prin mai multe etape ce vor avea loc la Bucureşti şi Cluj. Campionatul Naţional de Barista se va desfăşura în luna decembrie, în capitală, iar câştigătorul va reprezenta România la Campionatul Mondial din Seattle, din aprili, anul viitor.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor Web: Răzvan Bulacu