Câine de salvare la avalanşe. Vreni are primul brevet naţional pentru acest tip de intervenție, obținut în România

Data publicării:
caine prima

Vreni este un Ciobănesc Belgian Malinois, este femelă şi are 20 de luni. De la patru luni este antrenată pentru intervenţie în caz de avalanşă. Iar acum are şi brevet naţional pentru asta, primul acordat în ţara noastră.

Câinele poate identifica o victimă prinsă sub nămeţi în mai puţin de 8 secunde. La examenul pentru obţinerea brevetului însă, Vreni a trebuit să găsească trei potenţiale victime.

”Câinele acesta este un câine care caută foarte bine. A fost brevetat pentru prima oară în România. A trebuit să găsească două victime consecutiv, trebuie să fie un câine concentrat, motivat, dornic să-şi facă treaba, să nu renunţe în timpul misiunii”, spune Cristian Brecica, proprietarul câinelui, Asociaţia pentru Câini de Salvare „Gugulania".

România mai are un câine specializat în astfel de intervenţii, dar care a obţinut însă brevetul în Franţa. Acum, proprietarul lui Vreni, care este şi voluntar la Salvamont în Caraş-Severin, mai antrenează încă doi câini de salvare.

”Cred că va fi un câine pentru calamităţi, dezastre, dărâmături, pentru că este din păcate un subiect dur, nu se poate şti niciodată când se poate întâmpla o asemenea chestie”, precizează Cristian Brecica.

Oamenii din Caransebeş sunt bucuroşi că există un astfel de patruped salvator în oraşul lor, mai ales că muntele este aproape, iar turişti se rătăcesc în fiecare sezon:

”Am şi ştiut un caz... au murit şi au fost găsiţi abia în primăvară, e o idee minunată dacă avem aşa ceva”,
”Este un început bun într-un domeniu care niciodată n-a funcţionat cum trebuie”,
”Normal că era nevoie, şi eu am câini acasă şi ştiu că sunt cei mai dotaţi şi cele mai deştepte animale”.

Vreni are nevoie de antrenament zilnic, iar stagiile de pregătire se fac fie individual, fie cu un alt patruped, care este câine de urmă la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Caraş-Severin. Proprietarul exemplarului salvator spune că a primit oferte de vânzare, însă le-a refuzat pe toate. Tot ce speră acum este ca autorităţile să-i solicite sprijinul, oriunde va fi nevoie.

Câinii de salvare, în concurs naţional la Craiova 

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri