Calculator românesc, magnet pentru cercetători străini. Specialiști din Grecia şi Spania lucrează cu supercomputerul UVT 

Data publicării:
calculator

Alexander Agathos este cercetător în Grecia, dar ultimii doi ani i-a petrecut în Timişoara. Lucrează la mai multe proiecte europene, iar supercalculatorul îi uşurează munca. Practic, se foloseşte de puterea de procesare a aparatului ultraperformant pentru a face calcule şi simulări grafice, imposibil de realizat pe un calculator obişnuit. ”Poţi acoperi şi executa simulările într-un mod semnificativ mai rapid decât cele programate pe un computer normal. Pentru un cercetător, dacă găseşte un proiect finanţat cu fonduri europene, se poate întreţine singur foarte bine aici, în România", spune Alexander Agathos.

Iar de utilitatea supercalculatorului profită şi alţi cercetători străini. Inclusiv români plecaţi peste graniţă au revenit în ţară pentru a-l folosi. Mircea Marin, de exemplu, a lucrat mai mult de 15 ani în Austria şi Japonia. Acum s-a întors în România, la Timişoara, unde supercomputerul îl ajută să ducă la bun sfârşit studiile sale matematice. „Existenţa acestui calculator aici îmi facilitează continuarea cercetării pe care am făcut-o în străinătate. Putem să dezvoltăm aplicaţii performante, printre care, în cazul meu, aplicaţiile de calcul simbolic care sunt oarecum mai deosebite, în sensul că se orientează spre dezvoltarea de algoritmi care necesită o putere mare de calcul", afirmă Mircea Marin.

În total, cinci cercetători străini şi români folosesc în această perioada aparatura de la Timişoara. Lor li se vor alătura alţi doi tineri din Spania, care vor sosi în următoarele două săptămâni în oraşul de pe Bega.

„Financiar suntem compatibili cu salariile care sunt în străinătate în proiecte similare. Vorbesc despre Spania, Italia. Centrul nostru de supercalcul este însoţit de alte dispozitive, de asemenea, foarte puternice, un cluster pe care facem prelucrări grafice. Fiind conectate între ele, folosim puterea combinată", spune Dana Petcu, manager de proiect.

Universitatea de Vest din Timişoara a cumpărat supercalculatorul cu fonduri europene în urmă cu trei ani. Iar de atunci derulează propriile proiecte. De exemplu acum angajaţii instituţiei de învăţământ superior lucrează la un proiect în colaborare cu Institutul de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară, în vederea creării laserului de la Măgurele.

„Colaborăm cu institutul de cercetare fizică de la Măgurele, pe acest proiect ELI, care este cel mai mare proiect de cercetare din Europa în momentul de faţă, câştigat de România. Acest supercomputer al universităţii este indispensabil pentru a putea duce la bun sfârşit rezultatele cercetării", ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

Din 2011 până în prezent, universitatea a derulat aproximativ 20 de proiecte cu ajutorul aparaturii performante pe care o deţine.

Reporter: Miodrag Hojda
Operator: Adrian Hrişcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri