Sari la conținut

Campioana RCM Timișoara, eliminată în semifinale. Scandal imens: legitimaţiile de joc a şase titulari au fost deteriorate intenționat

Scandal imens la Timişoara, după ce Farul Constanţa s-a calificat în finala Superligii de rugby în urma victoriei împotriva campioanei RCM, scor 0-9. Cu o jumătate de oră înainte de începerea partidei, șase jucători timișoreni nu aveau în carnete foile cu vizele medicale. Nu au putut juca Eugen Căpățână, Jack Umaga, Paula Kinikinilau, Valentin Calafeteanu, Cătălin Fercu și Fonovai Tangimana.

„Am intrat cu jucători care nu erau trecuţi pe foaia de joc, a trebuit să-i aducem de acasă, echipamente, şi să ne organizăm“, spune Duşan Filipaş, vicepreşedintele celor de la RCM Timişoara.

La meci a fost şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, care a chemat Poliţia pentru a descoperi cine este vinovat de distrugerea unor documente oficiale: „Eu am sunat la poliţie şi am chemat poliţia şi a început deja ancheta. Trebuie identificat cel care a putut să facă aşa ceva, este un caz fără precedent, eu n-am mai auzit de astfel de lucruri“.

Pe teren, lipsa celor şase titulari ai echipei bănăţene s-a făcut simţită. Farul a reuşit să transforme o lovitură de pedeapsă până la pauză, una în a doua repriză şi un drop-gol, stabilind scorul partidei: 0-9. Finalul a fost unul încins. La scurt timp după fluierul partidei, câţiva dintre jucătorii celor două echipe au pornit o bătaie la mijlocul terenului.

Spiritele s-au calmat, iar sportivii timişorenii s-au adunat la mijlocul gazonului pentru a primi mesaje de încurajare: „Ceea ce a ţinut de noi am făcut. Tot ceea ce a ţinut de noi, noi am făcut, restul sunt chestii care ne depăşesc, nu ne privesc şi cu siguranţă vor fi luate măsuri“.

Antrenorul RCM-ului, Grainger Heikell, este dezamăgit de incidentul petrecut înaintea partidei şi spune că rugby-ul românesc nu are şanse să se dezvolte în asemenea condiţii: „Sunt foarte dezamăgit. Corupția mi se pare în plină desfășurare, nu acuz pe nimeni, dar e greu de ignorat. Astfel de situații sunt o glumă. Cred că IRB trebuie informată, altfel rugby-ul românesc nu se va îmbunătăți“.

De partea cealaltă, antrenorul oaspeţilor se concentreză pe finala din 13 septembrie, meci în care Farul va întâlni vicecampioana Ştiinţa Baia Mare, care a trecut în cealaltă semifinală de Dinamo, scor 40-9. El spune că numai în România se putea întâmpla aşa ceva. „Eu, în cariera mea în Franţa, normal că nu am mai întâlnit asemenea lucruri, nici nu ştiu exact ce s-a întâmplat, dar ... this is Romania“, afirmă Cristian Petre.

Federația vrea test cu detectorul de minciuni

”Incidentul, unic pe scena rugbyului românesc, aduce grave prejudicii acestui sport, iar neglijența celor care asigură managementul echipei RCM UV Timișoara nu trebuie transferată în responsabilitatea Federației Române de Rugby. FRR solicită organelor abilitate să extindă ancheta în cazul carnetelor de legitimare ale clubului RCM UV Timișoara și să prezinte concluzii în cel mai scurt timp. Una dintre variantele agreate de FRR este folosirea testului poligraf atât în cazul oficialilor partidei, dar și în cazul mai multor persoane din cadrul clubului timișorean. Federația Română de Rugby apreciază că oficialii partidei au procedat corect și că toate regulamentele au fost respectate”.

RCM Timişoara va juca finala mică, împotriva lui Dinamo. Până atunci, oficialii speră ca poliţia să-l găsească pe cel care a distrus carnetele de joc.

Am discutat despre acest subiect cu Ionuţ Suciu, realizatorul emisiunii ”Divizia locală” de la Digi24 Timişoara, care a explicat care este, în mod normal, traseul acestor carnete.

Reporter: Miodrag Hojda
Operator: Adrian Hrişcu
Editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă