Campioane la karate, călăuze pentru terorişti. Tinerele au fost ridicate de ofiţerii de la Crimă Organizată

Data publicării:
teroristi prima

Anchetatorii spun că reţeaua din care fac parte cele două campioane era finanţată de o organizaţie din Turcia, monitorizată atent de serviciile secrete din mai multe state pentru legături cu grupuri teroriste. Campioanele şi ceilalţi membrii, români şi turci, aveau ca sarcină să transporte persoane în vestul Europei. Şi au găsit o metodă ingenioasă de sa-şi camufleze ilegalităţile.

Procurorii spun că transfugii erau trecuţi peste frontieră cu mai multe maşini, printre care şi una echipată special pentru persoane cu handicap. Pentru ca totul să fie cât mai credibil şi şoferul acestei maşini era tot o persoană cu handicap.

Cele două surori sunt cunoscute în Arad ca sportive de excepţie şi ca persoane cu un suflet mare. Mai mult, sunt voluntare la o asociaţie pentru persoane cu handicap.

”Mă surprinde total asemenea informaţie, sper să nu fie adevărat, nu cred că era în stare de aşa ceva”, afirmă Mihai Şighir, vicepreşedintele clubului sportiv Temerarii Arad.

”Mi s-a părut aşa drăgălaşă, mi-a plăcut ideea că face judo, am zis, uite un om care poate să ne fie de ajutor”, spunea și Rodica Fighir, membru al Clubului Sportiv "Temerarii" Arad.

Acum sunt cercetate pentru trafic de migranţi. Alături de ele, şi ceilalţi membrii ai grupării au fost ridicaţi şi aduşi la Bucureşti pentru audieri. Unul dintre ei a cerut ajutor medical în timpul audierilor:

- Eu nu ştiu pentru ce am venit aici. Au venit acasă şi m-au luat. Nu ştiu pentru ce am venit aici.
- Dar vă e rău?
- Da, am astm bronşic. Am facut două ore criză.
- Aţi adus terorişti în ţară?
- Cum?
- Aţi adus terorişti în România?
- Ce?
- Terorişti, aţi adus în România?
- Ce înseamnă, voi sunteţi terorişti.
- Din Iran aţi adus persoane?
- Ce vorbeşti tu. Voi sunteţi terorişti.

Reţeaua a fost monitorizată aproape un an de ofiţerii Serviciului Român de Informaţii şi multe din microbuzele cu migranţi au fost oprite la Nădlac. Altele însă au fost lăsate intenţionat să treacă graniţa pentru a fi verificate de autorităţile din alte state. Aşa s-au aflat rutele de deplasare şi organizarea grupării.

Cei care doreau să ajungă în vestul Europei, în special iranieni, irakieni şi sirieni, erau nevoiţi să parcurgă singuri drumul până în Turcia. De aici erau preluaţi de membrii grupării din care fac parte şi cele două campioane şi erau trecuţi ilegal prin Bulgaria, România şi Ungaria. Contra unor sume cuprinse între de 2.500 şi 3.000 de euro, migranţii eras duşi până în Italia, Germania sau Austria, spun anchetatorii.

Reporter: Dan Codre
Operator: Tibor Alasu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri