Cancerul oral, detectat mai ușor

Data publicării:
cancer oral

Astfel, medicii văd celulele canceroase și pot pune diagnosticul. Invenția îi va scuti astfel pe suspecții de cancer bucal de radiografii, tomografii, RMN și chiar de biopsia țesutului.

La fel ca o cameră foto, dar cu filtre mai puternice, aparatul scanează gura pacientului. Dinte cu dinte, țesut cu țesut, totul e recreat apoi pe un ecran. Cu ajutorul lui, Silvana Cânjău vede dacă pacientul are celule canceroase.

„Scanează suprafața țesuturilor pe de doi milimetri la o rezoluție foarte ridicată și putem observa în acele imagini dacă țesutul acela are modificări care să sugereze o leziune canceroasă. Suntem câțiva oameni care lucrăm cu aparatul ăsta, în Europa de Est este singurul aparat de felul ăsta”, explică Silvana Cânjău, student doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara.

De 10 ani de muncă au avut nevoie pofesorii români și cei englezi ca să creeze aparatul ce recunoaște cancerul oral printr-o simplă scanare.

„Această tehnologie a fost dezvoltată împreună cu Universitatea din Kent, UK. Tehnologia finală care trebuie să ajungă într-un cabinet este preconizată la a ajunge între 1 mie și 2 mii de dolari”, spune Cosmin Sinescu, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara.

În timpul investigației ce nu durează mai mult de  9  minute, pacientul nici nu simte că e pe scaunul dentistului.

„Nu am simțit nimic, a fost noninvaziv, nu am avut nicio durere, niciun disconfort. E cea mai ușoară metodă făcută până la care am fost supusă”, adaugă și Raluca Ionațchi, pacientă.

Specialiștii recunosc și ei că dispozitivul realizat la Timișoara îi ajută.

„Aparatul de aici este practic complementar a ceea ce facem noi. Practic, noi ne uităm la biologia moleculară”, spune Ovidiu Sîrbu, cercetător în biologie moleculară.

Medicii spun că de cele mai multe ori cancerul oral e descoperit într-o faza avansată, iar rata de mortalitate ajunge la 50%.

Reporter: Vlad Ungar

Operatori: Adrian Ionescu și George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri