Canicula e cuvântul de ordine în vestul țării! Oamenii au făcut față cu greu căldurii

Data publicării:
canicula 2a



Canicula a pus stăpânire pe Timişoara, iar oamenii cu greu fac faţă căldurii. 40 de grade Celsius indica, la orele amiezii, o staţie din cadrul rețelei de monitorizare a calității aerului din Timișoara.

Irespirabil a fost aerul în mijloacele de transport în comune. La Timişoara, tramvaiele sunt vechi de mai bine de 40 de ani şi nici unul nu este dotat cu aparate de aer condiţionat. Aşa că oamenii au făcut saună.

”Foarte rău, este imposibil, ar trebui să facă cumva, să facă ceva aer condiţionat, că nu putem... acum s-a oprit curentul, unde să te poţi duce pe jos până la capăt? Asta este imposibil, incredibil cum am ajuns”, ”În condiţiile astea trăim acum în secolul ăsta, astea-s condiţii?” Întrebăm: V-a fost rău de la căldură? ”Da, sigur, uitaţi aici, am pastilele cu mine”, ”Aşa ceva n-am mai păţit niciodată. De ce nu bagă aer condiţionat aici?”

52 de grade Celsius este temperatura care se înregistrează la nivelul şinelor de tramvai. Pentru ca smoala să nu se dilate, reprezentanţii RATT folosesc periodic un utilaj care udă terasamentul.

Nici în pieţele din Timişoara lucrurile nu au stat mai bine. Comercianţii au rezistat cu greu în faţa temperaturilor care au ajuns şi la 40 de grade Celsius. Căldura le strică şi marfa: ”Foarte greu, apă minerală la rece, pe unde apucăm, ne ferim, mai stăm la umbră”. Deci, azi chiar că n-a mers, n-a mers deloc, în general nimic n-a mers”

Şi chiar dacă temperaturile au fost sufocante, medicii de pe ambulanţe nu au fost extrem de solicitaţi. Şi asta pentru că, spun ei, timişorenii au ascultat recomandările şi au evitat să iasă din case la orele prânzului.

 

Şi la Arad, pentru a mai domoli căldura emanată de asfalt, patru cisterne ale societăţii de salubrizare au stropit străzile orașului. 240.000 de litri de apă au ajuns pe carosabil. Oamenii au căutat diferite metode pentru a se răcori. Fântânile, apa rece, îngheţata sau ştrandurile au fost doar câteva dintre opţiunile lor într-o astfel de zi.

reporter: Marcela Sferlea/M. Rohnean/D. Codre
operator: Mago Pal/Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri