Sari la conținut

Caravana campioanelor. Octavian Belu și Mariana Bitang, în căutare de talente, la Timișoara

Orientarea, forța, viteza dar și voința. De toate au încercat să dea dovadă în timpul probelor cele peste 100 de fetițe înscrise, al căror ideal este unul singur... să devină campioane.

- Vreți să ajungeți campioni? ”Daaaaa!” Sala Complexului Sportiv Bega din Timişoara s-a transformat pentru o zi într-un furnicar de talente. Peste 100 de fetițe ale căror părinţi au crescut cu poveşti legate de performanţele Nadiei au venit să îi impresioneze pe Octavian Belu şi Mariana Bitang: ”Este visul oricărei mame să își vadă copilul pe culmile succesului”, ”Are calitățile necesare, e energică?”, ”Da, chiar îi vorbea antrenorul Lavinia Miloșovici și explica că este bună și m-a bufnit plânsul”, ”Am făcut multe exerciții cu ea acasă, noi suntem de la țară și am improvizat acolo tot soiul de lucruri care să semene cu toate probele care se dau aici. Ce am găsit pe acolo, o scară, o scândură și alte lucruri care să o poată ajuta să fie pregătită aici la selecție”.

Idolul micuțelor venite la preselecție a fost de departe timișoreanca Diana Bulimar, întoarsă recent de la Sofia, cu aurul european la proba pe echipe. ”Mă bucur mult că am ajuns să fiu un model pentru ele, sper ca ele însuși să fie un model pentru ele și să se întreacă pe ele și pe noi toate care suntem aici. Dacă îți dorește să devină campion, trebuie să aibă suportul părinților și al antrenorilor, iar din momentul în care are acest suport poate să reaușească să ajungă campion”, afirmă Diana Bulimar.

De pe margine, fostele campioane la gimnastică ale României au urmărit evoluţia celor care visează să le calce pe urme. ”Un factor extrem de important este că la această vârstă nu prea ai frică, e cumva inconștiența vârstei și, în momentul în care trebuie să faci diverse salturi din ce în ce mai complexe, copiii nu se gândesc atât de în profunzime la riscurile care ar putea să apară și atunci se lasă conduși de către antrenorul lor”, spune Andreea Răducan.

”Cred că Timișoara, așa cum îmi aduc eu aminte, și zona asta de țară, Oradea, Clujul, Aradul au potențial să facă sport, au potențial să atragă copiii la mișcare și, de ce nu, să descoperim că aici în sală se află o viitoare Lavinia Miloșovici, o viitoare Diana Bulimar”, a afirmat Octavian Belu, antrenor coordonator al lotului feminin de gimnastică al României.

”Mesajul meu către părinți este să își ducă copiii să facă sport, indiferent că este vorba de gimnastică sau se altă disciplină”, adaugă și Mariana Bitang, antrenoarea lotului naţional de gimnastică feminină al României.

După Timișoara, caravana care a pornit în căutarea viitoarelor campioane olimpice a plecat spre Deva.

reporter: Raluca Popa
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche