Sari la conținut
News Alert

Casă boierească, readusă la viață. Locuința l-a găzduit pe Blaziu Guban, cel care i-a încălțat pe Harry Truman și Sophia Loren

Alina Hămbăraș e designer de interior și de când se știe i-au plăcut lucrurile vechi. Așa că a închiriat casa pantofarului Blaziu Guban, cel care i-a încălțat pe președintele SUA Harry Truman și pe Sophia Loren și a transformat-o într-o oază de creativitate: ”Cred că bunicul oricărui cunoscut de-al nostru a avut o masă de tâmplărie. Mi-am dorit foarte tare să am mese de tâmplărie, funcționale”.

Iar dacă manivela, lumânările sau teancul de de scrisori interbelice nu îi inspiră pe îndrăgostiții care servesc masa tocmai pe masa de tâmplărie, sigur o vor face furca și găleata pentru frunze. Sunt și ele acum parte din decor.

”Locul e foarte, foarte cald prin detaliile care sunt acordate anumitor lucruri micuțe.E o casă boierească la care întradevăr s-a lucrat destul de mult”, spune Ivan Mereuță.

Astfel că feroneria și tâmplăria au fost refăcute și ca-n orice casă boierească căldura vine de la o sobă de teracotă, veche și ea de acum un secol. Asta face ca zeci de timișoreni să treacă acum pragul casei lui Blaziu Guban: ”Am observat acești ardei pe masă care m-au atras și căldura de la sobă”, - Ce vă place? ”Păi atmosfera și faptul că e vechi așa”, ”Mi se pare că sunt la mine acasă, toate elemente astea destul de intime și de vechi, scara de exemplu”.

De 15 mii de euro și două luni de muncă a fost nevoie pentru ca locuința boierească să fie readusă la viață şi să capete un aer chic.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche