Casa Tradiţiilor în Ţara Haţegului. Sunt prezentate obiceiuri, meşteşuguri, straie, obiecte casnice

Data publicării:
traditii

Fiecare obiect, de la fotografiile de la începutul secolului trecut şi până la vase de lut şi hainele brodate manual, te duce cu gîndul la trecut.

”Un loc în care copiii să înveţe ce înseamnă trecutul lor mai îndepărtat, trecutul mai recent, al bunicilor şi al părinţilor, şi cum să-şi construiască un viitor mai frumos pentru ei şi pentru Țara Haţegului”, precizează Alexandru Andreşanu, reprezentant al Universității Bucureşti.

Un meşteşug aparte în Ţara Haţegului era vopsitul natural al firelor de lână, pentru care femeile foloseau frunze de nuc, rostopască, şofran, lumânărică sau frunze de spanac. Era însă o adevărată pricepere să ştii la ce oră să culegi plantele pentru a obţine exact culoarea dorită.

”Nuanţarea depindea dacă erau culese dimineaţa, la prânz sau mai spre seară. Culorile obţinute prin vopsire naturală erau deosebit de calde, erau pasteluri”, precizează Silvia Szokacs-Mikes, preşedintele Asociaţiei Femeilor Sântămăria Orlea.

Iarna, femeile stăteau în casă. Zi de zi ţeseau, coseau şi brodau: munceau de zor la straiele de sărbătoare.

”Acest costum este o rochie de mireasă, cusută manual, cu foarte multă migală, la care s-a lucrat luni de zile”, precizează Lizica Ştefănie.

Munca bărbaţilor se regăseşte şi ea în Casa Tradiţiilor, prin obiectele pe care aceştia le confecţionau singuri, pentru diferite activităţi.

”Avem aici o obârşă, care se folosea la pescuitul tradiţional, o căşniţă, care ajuta la prinderea roiului de albine, şi aici avem un bădân, un şiştar şi un şiştar mai mare, cu care se strângea laptele pentru acrit”, spune Liliana Farcaşiu.

Printre primii vizitatori ai Casei Tradiţiilor s-a numărat şi Eugen Groza. În vârstă de 78 de ani, el şi-a amintit de anii copilăriei, când venea la bunici, dar şi de cei pe care i-a cunoscut când era mic.

”Veneam aici în vacanţe, exista şi trenul care mergea pe creamalieră, era minunat, acum nu mai există, s-a desfiinţat. Chiar din Sântămăria sunt foarte mulţi cunoscuţi, mai în vârstă, care nu mai există, sau care sunt de leatul meu”, afirmă Eugen Groza, turist.

Casa Tradiţiilor este parte a Centrului Cultural din satul Sânpetru, acolo unde există deja Casa Dinozaurilor Pitici şi Casa de Cultură. Tot acolo urmează să se amenajeze şi Casa Şcolii. Toate acestea vor fi un loc de întâlnire între oamenii locului şi turişti.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri