Cazul şi abaterea. Ambulanţe reţinute la spitale mai mult decât prevede legea

Data publicării:
ambulanta

Procedura de predare a unui pacient la spital nu poate dura mai mult de cinci minute, spun cadrele medicale. În Timişoara, însă, există cazuri în care echipajul este reţinut şi mai mult de o jumătate de oră.

"Sunt şi cazuri obiective: gravitatea cazului, aglomeraţia unităţii de primiri urgenţe, lipsa cadrelor în alte spitale, pentru că nu sunt doar Unităţile de Primire a Urgenţelor incriminate aici, ci orice alt spital, lipsa asistentelor, lipsa medicilor", precizează Leonida Iancu, directorul Serviciului de Ambulanţă a judeţului Timiş.

Cele mai frecvente situaţii sunt atunci când ambulanţa vine din alt oraş sau judeţ. Comunicarea între unităţi este defectuoasă, spun cadrele medicale.

"De regulă, nu se ia legătura cu secţia primitoare. Şi până se confirmă că pacientul rămâne internat, e posibil ca ambulanţa respectivă să fie reţinută", spune Mihai Grecu, şeful UPU-SMURD Timiş.

Unităţile medicale ştiu regulile şi se străduiesc să le respecte.

”Ambulanţele aduc pacienţi, o dată, pentru consulturi interdisciplinare, şi-atunci, dacă e mai lung consultul, nici măcar nu ţinem ambulanţa, ci o trimitem înapoi şi facem altă comandă”, spune Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Victor-Babeş" din Timişoara

Până în prezent, deşi în Timiş au fost situaţii în care ambulanţa a fost reţinută la un spital mai mult decât prevede legea, problemele nu au fost raportate autorităţilor centrale. Raed Arafat este cel care a cerut ca toate abaterile să fie semnalate Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri