Ce cred pacienții și medicii despre formularul care îți poate aduce înapoi banii cheltuiți în spital

Data publicării:
medicamente 2 1

Ce cred pacienții despre această măsură? Va fi dificil, spun ei, să-și recupereze banii. 

”Atât de mult este direcţia mişcărilor în România încât îţi trebuie luni, oriunde ar fi, să recuperezi greu banii pe care i-ai dat” și ”Nu ştiu la câţi bolnavi sunt şi câte probleme sunt s-ar ajunge să se recupereze acei bani”, sună două opinii culese de Digi24 Timișoara.

Măsura a fost luată de CJAS Timiş pentru a-i ajuta pe pacienţi să demonstreze mai uşor că şi-au achiziţionat medicamente în perioada în care au fost internaţi. Totodată, managerii vor trebui să fie cu ochii în patru când vine vorba despre gestionarea fondurilor.

 

Faptul că pacienţii sunt nevoiţi să îşi plătească, pe durata spitalizării, medicamentele şi materiale sanitare este arhicunoscut. În condiţiile în care bugetul alocat unităţilor sanitare pentru trimestrul trei al anului în curs este cu aproximativ 30% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, un act aditional la contractul-cadru obligă spitalele să informeze pacientul că are posibilitatea să-și recupereze banii.

În Timiș, de acum înainte, la externare, pacienţii vor completa un formular-tip prin care vor declara dacă au plătit sau nu medicamente pe durata spitalizării.

”Această foaie este un ajutor în plus pentru a demonstra că au fost puşi în situaţia de a-şi achiziţiona medicamente şi, pe de altă parte, ne ajută şi pe noi să controlăm şi să gestionăm cheltuirea acestor fonduri”, precizează, pentru Digi24 Timișoara, Oana Răchitan, purtător de cuvânt CJAS Timiş.

Opinia medicilor: Problema e una singură: finanţarea

Medicii recunosc faptul că, din spitale, lipsesc multe medicamente şi materiale sanitare, iar de cele mai multe ori nu găsesc soluţii și pacienţii sunt trimişi să îşi cumpere ei cele necesare. Ei susţin că, în continuare, există o problemă cu finanţarea unităţilor sanitare.

Dr. Gheorghe Nodiți Gheorghe, şeful secţiei de Chirurgie Plastică din Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, ne spune: ”Problema e una singură, este finanţarea. Nu poţi să-i dai Penicilină sau Gentamicină când e nevoie de un medicament cu alte calităţi superioare”.

Decizia Casei de Asigurări de Sănătate Timiş va fi pusă în aplicare imediat ce formularele vor ajunge în cadrul spitalelor. Documentul va însoţi în mod obligatoriu foaia de observaţie a pacientului. Pentru recuperarea banilor, toate actele vor fi depuse la unitatea sanitară de unde a fost externat pacientul.

CITEȘTE ȘI: Ați plătit, în spital, medicamente ori servicii la care ați avut dreptul? Vezi ce a decis CJAS Timiș

Reporter: Marcela Sferlea
Operator: Alin Lungu, George Ştefăniţă
Redactor: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri