Ce s-a dat la Limba și Literatura Română la Bacalaureat?

Data publicării:
bacalaureat Digi24



Candidații au trebuit să răspundă, la profilul real, unor întrebări pe marginea unui text din ”Scrinul negru” de George Călinescu, să redacteze un eseu despre alegerea unui model în viață și altul pe marginea unei poezii, la alegere, de Tudor Arghezi, Ion Barbu și Lucian Blaga.

La profilul umanist au fost cerințe pe marginea unui text din „Accidentul“ de Mihail Sebastian, un text argumentativ despre utilitatea scrierii unui jurnal la vârsta adolescenței, precum și un eseu despre tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic aparținând simbolismului

A fost agitaţie mare în faţa centrelor de examen unde Bacalaureatul a început în forţă cu proba la Limba şi Literatura Română. Odată intraţi în săli, candidaţii au avut la dispoziţie trei ore pentru rezolvarea subiectelor. Cei mai mulţi se aşteptau ca subiectul principal să fie un roman, însă s-au înşelat. Subiectul extras a fost poezie. Şi zeci de părinţi au aşteptat în faţa scolilor să vadă subiectele. Mulţi erau mai emoţionaţi decât unii dintre candidaţi! 

Aproape 7.500 de tineri au intrat, luni, în Timiș, în ”focul” probelor scrise la Bacalaureat. Prima sesiune a examenul de maturitate din 2013 se desfășoară în 19 centre de examen din județ. 13 dintre aceste centre sunt deschise în Timișoara, două în Lugoj, și câte unul în Deta, Sânnicolau Mare, Jimbolia și Făget.

Următoarea probă va avea loc mâine la limba maternă. În 3 iulie absolvenții susțin examenul la materia obligatorie a profilului, iar 2 zile mai târziu ultima probă, cea la alegere. În prima parte a zilei de 8 iulie se vor afișa rezultatele, și tot în aceeași zi se vor putea depune contestațiile. Rezultatele finale vor fi afișate la fiecare școală în 12 iulie.



UPDATE 2. Doi elevi din Arad, un băiat și o fată, au fost eliminați de la prima probă orală de la bacalaureat după ce au fost surprinși cu telefoanele mobile asupra lor în sala de examen. Incidentul s-a petrecut la centrul de examinare organizat în incinta Colegiului Caius Iacob din Arad.

Unuia dintre candidați i-a sunat telefonul în buzunar în sala de examen iar pe celălalt l-a trădat casca ascunsă în ureche din care se auzea ”prea tare” o voce. Elevii provin, unul dintre ei Colegiului cu program sportiv din Arad, iar celălalt de la Colegiul Caius Iacob, locul în care s-a ținut și examenul.

Cei doi nu numai că au fost eliminați din Bacalaureat, dar le vor fi anulate și rezultatele obținute la examenele de competențe asfel că vor începe următoarea lor tentativă de a lua examenul de la zero. Au dreptul să facă asta abia toamna viitoare și asta pentru că, potrivit regulamentului de la ”Bac” nu au dreptul să se înscrie la următoarele două sesiuni.

UPDATE 1. Sunt 516 absenți la prima probă scrisă a Bacalaureatului în Timiș. Doi candidați au fost eliminați din examen pentru tentativă de fraudă cu ajutorul telefonului mobil!

Reporter: Sorina Covlea
Operator Cristian Axinte
Redactor: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...