Sari la conținut

Cea mai bună răchie, aleasă în Banat, în localitatea Gladna Română

Leonte Căzănaru produce pălincă de mai bine de 20 de ani. Ştie toate secretele, iar unul dintre ele este legat de „ingredientul" care îi dă culoarea: ”De la butoi... se pune în butoi de dud sau de stejar şi nu iese culoarea de la cazan, de la butoi. Se bagă în butoi de dud, şi-atunci, după o jumătate de an, câteva luni, vine culoarea”.

Zeci de producători au trimis la festival câte o mostră din sutele de litri pe care îi au acasă, în speranţa că vor obţine măcar o menţiune pentru efortul depus în prepararea răchiei.

”Ce rămâne de la cazan, o faci din nou... aia are un gust deosebit, aia se cunoaşte”. Juraţii au fost însă aspri. Degustători vestiţi, ei şi-au dat imediat seama dacă pălinca sau ţuica conţine zahăr sau a fost „lungită" cu apă: ”Mirosul destul de plăcut, tărie în jur de 38-39 de grade, gustul este de prună, (miroase - n.r.) plăcut”.

Şi pentru ca plăcutul să se îmbine cu utilul, edilul din Gladna Română le dă asigurări producătorilor că vor avea toate motivele să continue să facă ţuică. ”Tot mai mulţi producători o să fie, pentru că o să încercăm să-i încurajăm. Acum sunt fonduri pe 2014-2020, şi să sperăm că vom fi recunoscuţi şi peste hotare”, spune Samuel Lupulescu, primarul comunei Gladna Română.

Festivalul, ajuns la cea de-a şasea ediţie are loc anual în această perioadă, însă de fiecare dată în altă localitate, tocmai pentru a promova această îndeletnicire.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche