Ceas floral unic în țară, lăsat de izbeliște

Data actualizării: Data publicării:
ceas floal

Atracție turistică lăsată de izbeliște la Timișoara. Vorbim despre Ceasul Floral, unic în România. Odinioară, un punct de atracție pentru vizitatorii din capitala Banatului, astăzi ceasul nu mai arată nici măcar ora exactă. Florile și verdeața sunt pălite de soare, iar mai multe bucăți de tencuială s-au făcut una cu pământul. Autoritățile promit refacerea simbolului.

Ridicat în anii 70 pe locul fostei Cazarme Transilvania, Ceasul Floral a devenit un simbol pentru oraș. Turiștii îl fotografiau și imaginea sa apărea pe majoritatea cărților poștale. Astăzi, parfumul de odinioară este știrbit de nepăsare. Timișorenii trec pe lângă orologiul inedit în grabă, iar turiștii evită să se fotografieze lângă acesta.

„Mai există ăsta, că nu l-am mai văzut?” se întreabă trecătorii. „Merge?”

Reporter: Nu mai merge momentan.

„Așa, ca peisaj", constată trecătorii.

„Urât de tot, ar trebui mai viu”, spune un altul.

Reporter: L-ați prins când funcționa, ce amintiri aveți?

„Da. Frumos, funcționa, totul era ok. Îngrijit. Săptămânal veneau femeile, puneau flori dacă trebuiau puse, dacă nu, îl curățau totul era perfect. Ar fi bine să se revină la ce a fost”, spune un timișorean.

Se spune că în anii comunismului, orologiul dădea ora exactă în Orașul de pe Bega, iar timișorenii își fixau ceasurile după ora pe care o afișa. „Acest ceas pe vremuri funcționa și funcționa chiar foarte bine cu toate că mecanismul este și era românesc. Acum, desigur, au trecut anii și din cauza vitezei, a marilor investiții ar trebui să ne ocupăm și ne ocupăm și de obiectivele orașului mai mici, dar care reprezintă o deosebită importanță prin simbolistica și prin mesajul transmis”, spune  Simion Moșiu, consilier local.

Înapoi în prezent. Zona din spatele ceasului lasă de dorit. În locul în care în urmă cu câțiva ani funcționa o terasă, astăzi e plin de gunoaie. Doar mecanismul construit în anii 70 în România se mai poate auzi , însă autoritățile locale promit că îi vor reda ceasului strălucirea de odinioară.

„După cum puteți vedea, starea ei este una deplorabilă, structura de rezistență este grav afectată din punctul nostru de vedere, înăuntru mecanismul este probabil de atâția ani, este cam în aceeași măsură de degradare. Vedem, preluăm și cu siguranță ne vom axa să readucem ca punct turistic de maximă importanță, pentru că este un ceas unic în România”, promite Florin Răvășilă - Direcția de Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul Primăriei Tmișoara.

Odată preluat de Primărie, urmează ca obiectivul turistic să fie expertizat, iar mai apoi introdus într-un plan de refacere. Însă autoritățile nu pot preciza în acest moment suma la care ar urma să se ridice investiția și nici când va fi gata.

Geneva, Paris sau Londra sunt doar câteva dintre capitalele europene care au ca punct de atracție turistică un ceas floral.

redactor: Claudiu Sav/ operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri