Cel mai mare festival de marionete, la Arad

Data publicării:
vlcsnap-2015-05-06-11h35m02s20

Cel mai mare festival din România dedicat marionetelor are loc zilele acestea la Arad. Până pe 10 mai, pe scenă vor urca mânuitori ai păpuşilor cu fir din România, Germania, Spania şi Ungaria, în total 11 trupe de păpuşari care vor prezenta peste 20 de spectacole. Meseria, deloc uşoară, nu este însă deloc profitabilă pentru artiştii români. În schimb, aplauzele publicului sunt cele care îi motivează să nu renunţe. 

Arta mânuirii păpuşilor cu fir fascinează şi intrigă în acelaşi timp. Considerată cea mai complexă păpuşă, marioneta este specială datorită faptului că nu este atinsă direct de actori.

După 5 ani de facultate, un păpuşar angajat la stat în România câştigă cu aproximativ 40% mai puţin decât actorii de teatru dramatic. Pentru că abia adună 1.000 de lei pe lună din salariul de la teatru, unii actori şi-au înfiinţat propria companie.  

"Dacă ai relaţii şi cunoştiinţe şi ai posibilitatea să ieşi peste hotare să joci în străinătate te poţi descurca. Dacă nu... cu greu. Şi atunci ce faceţi? Vă luaţi job-uri pe lângă? Fiecare probabil dintre noi face ceva pe lângă", spune Cristian Bordaş – actor Teatrul de Marionete Arad

Jordi Bertrand este din Barcelona. În urmă cu 28 de ani a fondat o companie care îi poartă numele şi care, în prezent, are opt angajaţi. Pentru că echiapa este este printre cele mai bune din Spania, câştigă chiar şi o mie de euro pentru o reprezentaţie. Chiar şi el recunoaşte că nu toţi au norocul său.

"În Europa, în Spania sunt companii mici, compuse din o persoană, două, maxim trei persoane. Nu e deloc uşor! Trebuie să munceşti dacă îţi iubeşti meseria... trebuie să muceşti! Şi, da, să trăieşti aşa e magnific, dacă ajungi la asta!", spune Jordi Bertrand.

Festivalul Euromarionete de la Arad va aduce în faţa publicului peste 20 de reprezentaţii în acest an. Iar pe lângă spectacole, cei care trec pragul sălii, pot lua parte la ateliere de lucru la care învaţă animaţie şi arta mânuirii păpuşilor.

 Reporter: Dan Codre

 Operator: Cristian Kovacs

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri