Centru de cercetare blocat de legi româneşti. Lipsa finanţării împiedică deschiderea unității

Data publicării:
centru de cercetare

Centrul de cercetare ONCOGEN trebuia să fie deschis încă de anul trecut. Lucrările făcute de mântuială sau banii intraţi greoi în contul constructorilor au întârziat şantierul. Abia în urmă cu două luni lucrarea a fost recepţionată. Dar problemele nu s-au terminat. Acum, iniţiatorii proiectului nu găsesc fonduri pentru funcţionarea centrului. Ca să nu piardă banii europeni, au cerut o nouă amânare la Fondul European de Dezvoltare Regională până în aprilie anul viitor, timp în care speră ca Ministerul Sănătăţii să găsească soluţii de finanţare.

”Să asigure o linie de finanţare de bază pentru ca aceste centre să trăiască până în momentul când vor putea să înceapă proiectele de cercetare. Este un aspect extrem de fezabil, există la alte ministere”, afirmă Carmen Bunu, manager adjunct de proiect.

Răspunsul Ministerului Sănătăţii, solicitat de Digi24 Timişoara, e scurt: ”Centrul are ca destinaţie activitatea de cercetare. Conform legislaţiei în vigoare, Ministerul Sănătăţii poate finanţa doar salariile cercetătorilor, restul finanţării trebuie asigurată din activitatea de cercetare”.

Activitatea de cercetare poate genera fonduri în aproximativ doi ani de la iniţiere. După deschidere însă, centrul are nevoie de bani în primul rând pentru a funcţiona.

Doar pentru întreţinerea acestui centru este nevoie de aproximativ 10.000 de euro pe lună, banii pentru care nu s-a găsit o sursă de finanţare. Până când autorităţile vor găsi o soluţie, uşile centrului vor rămâne închise.

Şi conducerea Spitalului Judeţean din Timişoara, unitate de care aparţine centrul, aşteaptă o lege prin care să poată primi banii necesari funcţionării. O altă problemă majoră o reprezintă posturile blocate. 15 cercetători ar urma să muncească acolo pentru început, însă deocamdată nu se ştie dacă Ministerul Sănătăţii va da drumul angajărilor.

”În momentul în care ne apropiem de deschidere, de inaugurarea şi utilizarea acestui centru pentru ce a fost construit, vom începe demersurile către Ministerul Sănătăţii pentru a face deblocare de personal”, precizează Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Oana Gavriliuc este unul dintre medicii pregătiţi să muncească în noul centru. Pentru acest lucru a rămas de altfel în România. ”Acesta ar fi un spaţiu ideal, nu aş găsi genul ăsta de laboratoare nici în alte ţări. Vom căuta de undeva şi surse de finanţare, ca să întreţinem în continuare centrul pentru că nu este suficient. Toate proiectele acestea au oferit bani doar pentru clădire, instrumente, aparatură, dar nu pentru oameni şi nu pentru reactivi”, spune Oana Gavriliuc.

Iniţiatorii proiectului mai trebuie să achiziţioneze un sistem de telemedicină, cu ultimii bani europeni primiţi. Ei speră ca, până cel târziu, la mijlocul anului viitor autorităţile să rezolve problemele cu care se confruntă în prezent.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri