Centru de transfuzii, fără medic de laborator 

Data publicării:
centru transfuzii

Din 2014 până acum, au fost organizate trei concursuri pentru ocuparea postului de medic de laborator la Centrul de Transfuzii din Reșița. Însă, nimeni nu s-a prezentat la examen. Un singur absolvent de medicină s-a interesat de post, dar salariul de numai 1700 de lei l-a făcut să renunțe. Asta, cu toate că centrul este dotat cu toată aparatura necesară pentru ca un specialist să practice medicina fără probleme.

„O parte din absolvenții care termină specializările pleacă în străinătate, ar fi una din cauze. O altă cauză pot să zic că nu îi interesează centrul de recoltare și atunci preferă să se îndrepte către sistemul privat”, spune Rodica Neaga, directorul Centrului de Transfuzii Reșița.

Lipsa medicului de laborator este suplinită de fostul biolog al centrului de transfuzii, care, deși s-ar fi putut pensiona de mai bine de doi ani și jumătate, a decis să rămână până când postul va fi ocupat.

„[Cât mai rămâneți?] Bună întrebare! Până când în sfârșit va veni cineva care să îmi preia locul. Așteptăm un medic de laborator în primul rând și după aceea și un biolog care să mă înlocuiască”, adaugă Cornelia Stoiculeț, biologul Centrului de Transfuzii Reșița.

Cu toate că Centrul de Transfuzii din Reșița se confruntă cu deficit de personal de atât de mult timp, donatorii de sânge nu resimt aceste probleme.

„[Cum e personalul? Vă ajută?] Da, e prima dată când donez și e foarte ok”, recunoaște un donator.

„Numai încurajări de bine, ne felicită. Am venit și cu Crucea Roșie, donăm în grup”, admite un alt donator.

„[Veniți des?] Da, de câțiva ani. Sunt foarte mulțumit de personalul de aici”, completează un alt donator.

Problema nu pare să aibă o rezolvare prea curând, o recunosc chiar și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin.

„Centrul a făcut toate demersurile sprijiniți sigur și de noi atât cât ne permit normele legislative, mă refer aici la Direcția de Sănătate Publică pentru a aduce, pentru a încerca să aducă acolo un medic pentru a fi totul în regulă. Mai mult ține de comunitatea locală să știe să atragă medici în zonă, să știe să îi sprijine”, a explicat Daniel Botgros, purtătorul de cuvând al DSP Caraș-Severin.

Centrul de Transfuzii din Reșița este cel care se ocupă și de recoltarea de sânge din tot județul. 

Reporter: Alexandra Marian

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri