Centrul de Reeducare de la Buziaș: zeci de tineri învață aici să redevină, din infractori, adolescenți

Data publicării:
reeducare A



Fără garduri cu sârmă ghimpată, fără să aibă cătușe la mâini și fără să stea într-o celulă rece, cei mai tineri infractori învață să se adapteze, la Centrul de Reeducare de la Buziaș, în societate. Florin e unul dintre ei. A fost condamnat pentru că a violat un alt copil. De un an stă la Centrul de Reeducare de la Buziaș: ”Am invatat cum sa ma reeduc, cum să vorbesc cu oamenii, cum să scriu, să citesc”. Ce vei face, îl întrebăm, când vei ieși din centru? ”Aș vrea să continui școala, să fac cel puțin 10-11 clase, să dau de permis, să îmi fac o familie, să mă angajez”, răspunde el.

Nu toți tinerii de la Centrul de Reeducare de la Buziaș acceptă uşor noul stil de viață. Unii, de exemplu, se refugiază în sport după ce conștientizează gravitatea faptelor lor. Alții au nevoie de asistență permanentă ca să nu greșească din nou. Iar tentațiile apar la fiecare pas.

Principala provocare pentru cei internați la Centrul de Reeducare de la Buziaș este să nu sară acest gard. Nu le-ar fi foarte greu, dar dacă sunt prinși, atunci toate faptele bune sunt șterse cu buretele, iar reeducarea incepe de la zero.

Educatoarea Lavinia Soloțchi, de la Centrul de Reeducare de la Buziaș, ne spune că ”E clar că cei care ajung aici nu sunt dintre cei premianți, dintre cei cuminți. Copilul nu este învățat să primească sfaturi, să respecte disciplina, să urmeze un program, nu a fost obișnuit cu asta, se simte supravegheat tot timpul și mereu îndreptat, aduse indreptări comportamentului său”.

 

Cu fiecare an care trece, numărul adolescenților ce au probleme cu legea crește. În 1989, peste 5.000 de minori comiseseră fapte penale. 10 ani mai târziu, numărul acestora era de aproape 6 ori mai mare. În acest timp, centrele de reeducare din țară s-au împuţinat. De la 3 la 2. Mai funcţionează unul la Târgu Ocna, dar și Centrul de Reeducare de la Buziaș.

Principala problema a Centrului de Reeducare de la Buziaș este faptul că în curând va fi arhiplin. Aici există 108 locuri pentru cei care trebuie reeducați, iar în acest moment deja 91 de copii își ispășesc pedeapsa.

Și în timp ce la Centrul de Reeducare de la Buziaș sunt tot mai mulţi adolescenţi care au nevoie de ajutor, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cei angajați să îi ajute pe copii să facă diferența între bine și rău. Numărul lor este acelaşi de ani buni. Tocmai de aceea, relaţionarea cu familia este foarte importantă, spun specialiştii, chiar dacă de multe ori e dificilă.

 

”În vestul țării, fiind un singur centru de reeducare, posibilitatea ca acești copii să fie vizitați de către familie e redusă. Se face dificilă relaționarea cu familia, comunicarea cu familia, sprijinul familiei în reintegrarea socială a acestora, atât aici, cât și în momentul reîntoarcerii în societate”, a declarat, pentru Digi24 Timișoara, Florin Șerpe, directorul Centrului de Reeducare Buziaș.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu poate susţine Centrul de Reeducare de la Buziaş. Nici cu bani şi nici cu angajaţi mai mulţi. Posturile sunt blocate. În aceste condiţii, un ajutor important vine din partea unor ONG-uri. Atât financiar, cât și prin organizarea unor cursuri importante pentru copiii care trebuie reintegraţi în societate.

reporter: Gerhald Ernst
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri