Cercetare avansată la Timişoara

Data publicării:
cercetare

Iosif Hulka lucrează de un an în cadrul Institutului de Cercetări pentru Energii Regenerabile. Stă ore întregi în faţa ecranului şi studiază materiale la nivel molecular. Aparatura folosită de el poate stabili structura unor produse ce pot fi folosite în industrie, dar şi repară microcipurile utilizate în domeniul tehnologic.

„Se poate folosi pentru nanochirurgie, de exemplu în cazul microcipurilor. Putem să localizăm vizual problema respectivă şi să o eliminăm prin eliminarea circuitului problemă şi crearea altuia prin depunere de platină", afirmă Iosif Hulka.

Dezvoltarea energiei regenerabile în Timişoara şi atragerea de investiţii în cercetare sunt direcţiile spre care se îndreaptă Universitatea Politehnica.

„Practic, cu această aparatură, noi putem pătrunde pe o piaţă a serviciilor unde sunt necesare investigaţii de înaltă rezoluţie, unde practic rezolvarea unui aspect care ţine de fineţe poate fi finalizat utilizând numai aceste aparate", spune Viorel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile a fost ridicat din fonduri europene, bani cu care a fost şi dotat.

„Ca infrastructură, putem spune că suntem pe harta europeană, chiar pe harta mondială pentru că asemenea dotări tehnice nu se găsesc oriunde. Realmente, aici este vârful mondial în domeniu", susține Nicolae Robu, director de proiect.

În cadrul Institutului vor fi demarate şi proiecte care vizează producerea şi utilizarea biogazului şi transformarea lui în energie electrică.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri