Cerșetoria, o afacere. Sunt cerşetori din Arad care câştigă şi 1.000 de euro pe lună 

Data publicării:
cersetoria prima

”Aceştia sunt câţiva dintre cerşetorii pe care noi zilele acestea i-am deconspirat, ei câştigă sume zilnic de persoană, câştigă sume cuprinse între 50 de lei şi chiar 300 de lei” - Poliţia Locală din Arad speră că odată cu deconspirarea cerşetorilor, oamenii vor renunţa să le mai dea bani, iar astfel ar putea dispărea din oraş pentru că „munca" lor nu va mai fi rentabilă.

”De fiecare dată le atragem atenţia cetăţenilor că ar fi bine să înţeleagă să renunţe să le mai dea acestora bani, pentru că prin aportul lor nu fac decât să-i menţină pe aceştia pe străzi”, precizează Eugenia Crainic, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Arad.

În paralel cu campania mediatică, Poliţia Locală continuă raziile prin locurile cunoscute ca fiind adăpost pentru oameni ai străzii.

Echipa Digi24 Timișoara a participat la o astfel de razie. Așa i-am întâlnit și pe câţiva din cei care se aflau pe lista făcută publică de autoritățile din Arad. Niciunul dintre ei nu a fost de acord însă cu sumele vehiculate că ar fi câştiguri din cerşit:

”E adevărat că se poate câştiga atât de mult din cerşeală? Nu, doar să supravieţuieşti de pe o zi pe alta!”, - Tu... pot să te întreb cam cât iese pe o zi? ”Dacă fac 50 de lei îs şmecher!”,
”Dă 50 de bani la un cărucior. Unde este posibil ca să faci mii de euro aşa cum ne scria pe noi în ziar? Unii dintre noi mergem pe la containere, alţii strânge cutii de plastic, le vinde la fier vechi”.

Cu bani în buzunar sau nu, oamenii străzii nu sunt deloc agreaţi de locuitorii zonelor în care aceştia își fac veacul:
”Suntem terorizaţi de ei! Suntem absolut terorizaţi! Ce fac? Bătaie, gălăgie, înjurături, vin diverse persoane aicea... în fiecare zi salvare, jandarmerie, poliţie”,
- Nu vă este frică să veniţi cu fetiţa pe aici? ”Noaptea mai ales. Nu circulăm noaptea! Da, îmi este frică!”

”Am făcut nenumărate cereri către Primăria Municipiului Arad, către Poliţia Locală Arad, am făcut sesizări şi pe mail la Poliţia oraşului Arad şi... nici un rezultat”, ne-a declarat Maria Degeratu, administrator de bloc.

Cel mai mare adăpost clandestin unde trăiesc oameni ai străzii în Arad este situat chiar pe bulevardul central al oraşului, într-un loc unde a funcţionat sediul Gospodăriei Comunale a Primăriei. În prezent, spaţiul aparţine unor investitori privaţi, care însă nu locuiesc în ţară, iar autorităţile spun că legea nu le permite să intervină fără aprobarea proprietarilor.

Doi cerşetori români au ajuns exponate în Suedia 

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri