Cerul Timișoarei, aprins de lampioane! Acțiune de suflet pentru cei care s-au stins de cancer

Data publicării:
lampioane 10


Sute de oameni au umplut Parcul Rozelor din Timişoara, majoritatea acestora lansând la căderea nopţii un lampion pe cer. Cei mai mulţi dintre ei au venit pentru a se alătura iniţiativei asociaţiilor, dar s-au aflat şi rude ale celor răpuşi de cancer. Pentru a demonstra totuşi că teribila boală poate fi învinsă, la seara lampioanelor au participat şi pacienţi care încă luptă.

Declarații emoționante culese de echipa Digi24 Timișoara din rândul celor prezenți la eveniment: ”Nu mi se mai pare ca o condamnare la moarte, ci ca o provocare la viaţă”, ”Un prieten foarte bun de-al meu care... Cât sunt? Trei ani de când a murit”, ”Două persoane care au plecat din lumea aceasta şi vreau să le transmit că le iubesc foarte mult”, ”Din fericire n-am avut nici în familie, nici (în rândul celor - n.r.) apropiaţi, dar dacă am venit şi am participat, normal că suntem alături de ei”.

 
Anghelina Glisici, coordonatorul Grupului de Suport „Violeta”, ne spune: ”Sunt şi persoane care au pierdut rude dragi din cauza acestei boli, şi sunt, după mine, şi persoane care n-au avut de-a face cu această boală, dar (au venit - n.r.) în semn de solidaritate faţă de cei care au suferit acest diagnostic, sunt aici şi înalţă un lampion”.

Alături de pacienţi sau de rudele celor au murit de cancer au fost şi medicii care se confruntă zilnic cu pacienţi cărora trebuie să le transmită un diagnostic crunt. Medicii oncologi au înălţat şi ei un lampion pentru sufletele pe care nu le-au putut salva.

”Pentru toţi pacienţii mei pe care n-am putut să-i ajut până la capăt. Cel mai dureros lucru (...) este când vine mama, tatăl sau o rudă apropiată şi-ţi mulţumeşte pentru tot efortul pe care l-ai depus, dar din păcate nu întotdeauna avem această şansă de-a salva toţi oamenii”, a afirmat Rodica Mihăescu, medic oncolog.

 
Acţiunea şi-a propus şi să tragă un semnal de alarmă asupra numărului noi de cazuri apărute în fiecare an. Şerban Negru, reprezentantul unei clinici private de oncologie, ne-a precizat: ”Este probabil lupta cea mai mare pe care omenirea o dă în momentul de faţă. Noi vedem tot felul de lupte regionale, vedem Siria, vedem Egipt, dar nu ştim că în fiecare an 20 de milioane de oameni încep lupta cu cancerul (...) şi mulţi dintre ei pierd bătălia aceasta”.


Peste 25.000 de persoane sunt diagnosticate în prezent cu cancer în judeţul Timiş, aproape 1.000 de cazuri noi înregistrându-se în fiecare an.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Alin Lungu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri