Sari la conținut

Ciclism în munţi, în scop caritabil, pentru modernizarea unei secţii a Spitalului de Copii din Timişoara

”Trei, doi, unu, start!” Mulţimea de biciclişti dornici de-a explora cărările neumblate din dealurile şi munţii aflaţi în apropiere de Oraviţa s-au aliniat la startul primei competiţii organizate pe Cheile Nerei. Mulţi dintre ei sunt pasionaţi de acest gen de ciclism şi nu ratează nici o ocazie de-a pedala pe teren accidentat: ”Cât de des găsesc câte-o competiţie, scopul e unul caritabil şi mă bucur să facem acest lucru. De câte ori găsim, şi acum două săptămâni şi acum patru săptămâni, unde găsim câte-un concurs, participăm”.

Dornici de aventuri pe două roţi în munţi au fost şi oaspeţi din străinătate, începători în ale pedalatului. Un motiv în plus de-a promova zona turistică la nivel european: ”Am ajuns aici printr-o întâmplare, am fost invitat, am ajuns săptămâna trecută şi iată-mă aici acum. Mi-a plăcut încă de acum câţiva ani şi am venit azi aici să văd cum mă descurc”.

Nu au lipsit cei mici, care au venit împreună cu familia. Părinţii şi-au luat însă inima în dinţi şi au explorat drumurile montane: - Cu cine eşti aici? ”Cu mami şi cu tati, dar nu ştiu unde sunt!”, - Îţi place cu bicicleta? ”Daaa”.

O mamă explică unei fetiţe, echipată de ciclism în munţi: ”Dacă prinzi viteză, te opreşti! Dacă ţi-e frică, te opreşti! Te poţi opri când vrei tu!”.

După o oră şi 28 de minute, primul concurent a trecut linia de finiș. Laurenţiu Bogdănescu, câştigătorul cursei, este pasionat de mountain bike, iar acum a participat cu atât mai mult cu cât obiectivele evenimentului nu sunt de neglijat: ”Traseul a fost unul destul de variat, am început cu o urcare de aproximativ 9 kilometri, după care restul cursei a fost coborâre, nu neapărat coborâre. Din fericire, m-am încărcat cu energie foarte pozitivă datorită zonei, este o zonă foarte frumoasă”.

Iniţial, clubul de ciclism care a iniţiat acest demers nu a reuşit să organizeze competiţia din cauza problemelor birocratice. A fost nevoie să înfiinţeze o asociaţie, însă nu au abandonat. Acum a fost creată „Asociaţia Cheile Nerei”, iar evenimentul a fost un succes. ”A pornit de la o discuţie cu cei din zonă, „dorim să promovăm turismul”, căutau metode, ne-am gândit la această cursă de mountain bike, noi doream să strângem fonduri pentru proiectul nostru „Ei merită ajutor!” pentru Spitalul de Copii Louis Ţurcanu şi iată acest eveniment”, ne-a declarat Daniel Kostyal, organizator.

Taxa de participare la această competiţie a fost de 25 de lei, iar banii vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de aparatură şi modernizarea secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului de Copii din Timişoara. ”În timpul liber pedalăm, ne-am gândit că putem cupla cumva cu acţiunile caritabile pe care le facem, venim foarte des în zonă, în Cheile Nerei. Ne-am gândit că poate ieşi ceva frumos, participăm destul de mult la concursuri, în calitate de amatori, bineînţeles, şi atunci ne-am gândit că putem cupla aceste două chestii”, precizează Cristian Dana, organizator.

Organizatorii au nevoie de 20.000 de lei pentru a-şi duce planul la bun sfârşit. Chiar dacă în urma acţiunii, suma nu va fi atât de mare, tinerii pasionaţi de plimbări pe două roţi nu vor renunţa, şi vor apela şi la alţi sponsori pentru atingerea obiectivului caritabil.

reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche