Clădiri istorice în voia sorții, la Arad

Data publicării:
cladiri istorice arad


De anul trecut de când Primăria Arad a început să trimită somaţii asociaţiilor de proprietari din clădirile istorice din centrul oraşului niciuna dintre acestea nu a solicitat autorităţilor locale fonduri pentru refacerea faţadei. Asta, şi pentru că cei mai mulţi membri ai asociaţiilor de proprietari sunt vârstnici care nu îşi permit nicio cheltuială în plus.

„Am încercat anul trecut să facem acest lucru doar că din păcate în această incintă locuiesc multe persoane mai în vârstă, care nu au posibilităţi pentru un asemenea proiect şi nu am reuşit să ne punem de acord până acum”, recunoaște Oana Şeran – preşedintele unei asociaţii de proprietari.

Doamna Maria locuieşte de 38 de ani într-o clădire istorică din centrul Aradului. Suferă când vede în ce stare a ajuns imobilul, însă spune că o eventuală reparaţie îi depăşeşte posibilităţile financiare.

N-ai de unde! N-ai de unde să pui banii! [Nici aşa eşalonat?] Nici eşalonat! Nici eşalonat. Că şi copilul mai are şi bancă şi cheltueli cu duiumul”, povestește doamna Maria.

În acceaşi situaţie sunt şi alţi pensionari care locuiesc în clădirile istorice ale Aradului.

„Pensiile sunt mici, oamenii nu se mai adună la nicio şedinţă fiincă le e frică de datorii”, mai spune un pensionar.

„[Credeţi că s-ar putea mobiliza locatarii să adune bani să facă clădirea? Chiar şi în rate?] Eu dau, dar nu ştiu ceilalţi. Nu pot să garantez pentru ceilalţi”, mai spune un locatar.

Conform sociologilor, pe lângă lipsa banilor, aceştia locatarilor acestor clădiri le lipseşte implicarea în viaţa comunităţii din care fac parte.

„Avem din păcate doctrinarii unor educaţii tradiţionale mai vechi, sunt care provin din vechiul regim şi sunt sceptici la ideea de iniţiativă privată sau iniţiativă proprie şi sunt arbitrarii unor intervenţii ale statului aşa cum erau obişnuiţi”, explică Oana Morcanu – sociolog Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”.

Municipalitatea crede că proprietarii locuinţelor situate în clădiri istorice se vor implica mult mai mult în repararea faţadelor începând de anul viitor.

„Eu sunt sigur că în următoarele şase luni de zile o să vedeţi o solicitare mult mai mare a acestor proprietari în momentul în care vor primi de la Primărie Legea Codului Fiscal care arată că în momentul în care clădirea este degradată impozitul va fi de 500%”, precizează Gheorghe Falcă – primarul nunicipiului Arad.

Cele mai multe clădirilor istorice din Arad au fost construite  între secolele XIX şi XX. 200 dintre ele sunt considerate adevărate pericole pentru trecători.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri