Clădirile istorice din Timișoara, reparate cu un milion de euro

Data publicării:
cladiri prima

Prioritate la începerea lucrărilor au proprietarii care au făcut deja investiţii în repararea imobilelor. Intr-o astfel de situaţie se află şi Asociaţia de proprietari din Piaţa Victoriei nr. 6. Oamenii au reabilitat, din fonduri proprii, acoperişul clădirii. Ei trebuie să obţină autorizaţie de constructiţie şi proiectul tehnic înainte de a primi avizul primăriei.

„Acoperişul a fost prima etapă. Suntem interesaţi de programul primăriei, actualmente suntem în faza de execuţie a proiectului tehnic pentru renovarea faţadelor şi a curţii interioare", spune Laila Onu, preşedintele Asociaţiei de Proprietari din Piaţa Victoriei nr.6.

Dosarele sunt evaluate de reprezentanţii municipalităţii. Reparaţia este executată de un constructor desemnat de primărie, iar lucrările vor începe în această vară. Vorbim despre refacerea faţadelor, schimbarea tâmplăriei ferestrelor şi alte reparaţii.

„Un program de un million de euro care presupune o finanţare nerambursabilă din partea Primăriei Municipiului Timişoara în valoare de 20% din execuţia proiectului, iar ceilalţi 80% urmând să fie recuperate de proprietarii private în curs de 10 ani fără dobândă", afirmă Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.

Timişorenii, dar şi investitorii străini care au birouri în zona centrală a oraşului cred că aceasta ar trebui să fie prima care să beneficieze de pe urma programului: „Important este tot centrul şi nu doar ăsta centru. Mai avem Unirii, mai avem Piaţa Traian, mai avem Piaţa Iosefin. Toate sunt importante". şi ar putea dispărea toate minunila ăstea de reclame care strică tot", „Normal ar fi în centru unde sunt mai mulţi trecători şi chiar vizitatori străini şi ar fi mai bine în centru", „Eu sunt foarte interesat de Piaţa Victoriei pentru că birourile mele sunt astea şi cred că este un centru foarte important pentru toată lumea care vine în Timişoara".

În Timişoara sunt aproape 14.000 de clădiri istorice. Administraţia locală şi-a propus să reabiliteze anual 20-30 de astfel de imobile.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri