Sari la conținut

Clasele profesionale, atractive pentru elevii din Timiș

Începând cu noul an școlar, la Liceul Tehnologic "I.C. Brătianu" din Timișoara vor funcționa, în paralel cu clasele din învățământul liceal, și două clase profesionale, a câte 28 de elevi fiecare. Aproape toate locurile au fost ocupate, iar tinerii vor învăța aici meserii precum lucrător în comerț sau croitor.

"Pentru clasa de comerciant avem 30 de solicitări, pentru cea de confecționer îmbrăcăminte avem 15. Destul de bine, având în vedere că ei puteau să opteze și pentru liceu, au rămas locuri libere la liceu și s-au ocupat cele de la profesionale. Asta înseamnă că familiile și chiar și elevii încep să îți deschidă ochii, să vadă că este o altă soluție pentru construirea unui viitor cinstit", a declarat Liviu Groapă, directorul Liceului Tehnologic "I.C. Brătianu" Timișoara. 

Aprofundarea meseriei va fi cu atât mai ușoară cu cât, toţi elevii înscrişi vor avea șansa de a face practică pe parcursul anilor de studiu și se vor bucura de prioritate la angajare după absolvire, în companiile implicate în proiect. Pe lângă meseriile pe care le învaţă în timpul anilor de studiu, elevii care s-au înscris în clasele profesionale au fost motivați de o bursă în valoare de 200 de lei primită lunar din partea statului. Chiar și această sumă, poate fi dublată, în funcție de performanță, de această dată cu bani din partea companiilor. În plus, la finalul anilor de studiu, elevii primesc un certificat cu care se pot angaja oriunde în Europa.

Învățământul profesional, după modelul german, se concretizează și în două clase la Colegiul Tehnologic "Regele Ferdinand I", pentru specializătrile de electricieni și electromecanici. Aici, cererea este și mai mare.

Patricia Pisano, directorul Colegiului Tehnologic "Regele Ferdinand I" Timișoara: "Am reușit să ocupăm locurile pentru ambele clase de învățământ porofesional, atât pe domeniul electromecanic, cât și pe domeniul electric. Deci avem 28 într-o clasă, respectiv, tot 28 în cealaltă".

În această vară, la Timișoara au absolvit 17 elevi ce alcătuiesc prima promoție de specialiști după model german. Cu toții au fost angajați în cadrul unei companii din domeniul automotive.


Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Pe aceeași temă