”Cod galben” de furt. Hoţii de fier vechi au furat bucăți de metal din digul de la Lugoj

Data publicării:
cod galben prima

Angajaţii de la ”Apele Banat” închid subtraversările digurilor de fiecare dată când este nevoie, adică atunci când meteorologii anunţă viituri sau inundaţii. Acum, două dintre stavilele care permit accesul apei prin digul din zona oraşului Lugoj lipsesc.

”Vineri existau, clapeţii au fost închişi, duminică, pe perioadă de cod portocaliu, deja nu mai erau. Interesul probabil că există pentru acea bucată de metal care valorează ceva, însă pierderea comunităţii din zona respectivă este atât de mare încât eu nu cred că se poate pune semnul egal între cele două lucruri”, spune Mihaela Madăr, reprezentantul Administraţiei Bazinale a Apelor Banat.

Trei astfel de furturi au avut loc anul trecut şi două - numai în acest an. Angajații Apelor Române sunt neputincioşi și încearcă să rezolve problema cu costuri minime... și în stil românesc.

Aşa arată o clapetă de subtraversare a digului. Angajaţii de la Ape au sudat-o tocmai pentru a nu fi furat de hoţi. Dar o astfel de intervenție se poate face doar acolo unde nu exista risc mare de inundații, adică acolo unde subtraversarea prin dig poate rămâne închisă.

Pentru că aici pericolul era mai mare, angajaţii de la ”Ape” nu au sudat această clapetă. Prin urmare, bucata de fier a dispărut în urmă cu câteva zile. Consecinţa acestui fapt este inundarea culturilor oamenilor.

S-a întâmplat duminică, atunci când în Vest era cod portocaliu de inundații. Ploile nu au durat însă foarte mult, astfel că apa nu a ajuns şi la casele oamenilor. Locuitorii spun însă că se simt expuși, pentru că știu că printre ei sunt hoți de fier vechi.

Dacă se fură noaptea, numai dacă se pune paznic de noapte, altă soluţie nu văd. Vin ziua şi întreabă: Aveţi fier vechi? Îi spun că nu am, dar nu-mi convine să-l bag în curte şi dacă am. Dacă am, îl las acolo, să stea”, ”Să patruleze Poliţia, ceva de genul. Adică şi pe străzi, înainte se furau capacele şi nu făcea nimeni nimic, deci asta ar fi soluţie”, ”Frumos din partea lor. Ce credeţi că ar trebui să se facă? Să se ducă să lucreze”.

Anul trecut, cei de la ”Apele Banat” au făcut sesizări la poliţie în speranța că hoții vor fi prinși. Aceştia sunt cu atât mai greu de identificat cu cât, spun oamenii, stavilele de fier furate din dig sunt tăiate şi vândute pe bucăţi.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...