Sari la conținut

Colibășanu, în fața unei premiere mondiale. Încearcă să cucerească Muntele Manaslu, pe o rută care nu a mai fost încercată de nimeni

”Am patru perechi de bocanci, inclusiv bocancii de schi pe care îi voi lua în această expediție, apoi sunt bocancii de cățărat. Mai am o pereche de bocanci de genul acesta, dar mai groși în Nepal”. Este doar o parte din echipamentul pe care Horia Colibășanu îl va folosi în lupta cu gerul de pe Himalaya. Expediția pe care a pus-o la punct alpinistul român este una extrem de periculoasă.

Muntele Manaslu este al optulea ca înălțime din lume. Iar dacă până acum alpiniștii alegeau ruta clasică, să escaladeze muntele, Horia Colibășanu va urca pe versantul nordic, ce are un grad de dificultate de 10 ori mai mare față de ruta obișnuită”, precizează Corina Sfia, reporter Digi24 Timișoara.

”De urcat, o să încerc parțial pe picioare și o parte din ascensiune în mod sigur va fi pe schiuri, pentru că anul acesta este foarte multă zăpadă, din câte avem informații. De coborât, vreau cu totul pe schiuri, ar fi prima ascensiune a unui om, urmata de o coborâre pe schiuri”, spune Horia Colibășanu.

Până acum, un singur alpinist a mai încercat o astfel de ascensiune, însă a renunțat. ”Principala problemă este zăpada foarte mare și riscul de avalanșă, iar pe schiuri, pe Manaslu, riscul de avalanșă este mai mare, pentru că tai zăpada, o poți declanșa mai ușor. Va trebui să fim foarte atenți”, afirmă Horia Colibășanu.

Anul trecut, Horia Colibășanu a mai avut o tentativă de escaladare a unui munte pe o rută nepracticată. Alpinistul român și-a întrerupt atunci ascensiunea pe Everest, din cauza acumulurilor de gheață, și a vântului extrem de puternic care a suflat și cu 100km/h.

”După fiecare an în care nu am reușit îmi doresc mai mult să ajung pe vârf și îmi doresc foarte mult să funcționeze echipa bine și să aducem victorie pentru România”, ne-a declarat Horia Colibășanu.

Expediția începe pe 29 martie și se termină la începutul lunii iunie. Alpinistul român va face echipă cu slovacul Peter Hamor. Horia Colibăşanu a escaladat până acum 7 din cele 14 vârfuri de 8.000 de metri din lume.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche