Comasarea unor şcoli din Timișoara, economie de aproape un milion de euro 

Data publicării:
comasare A



La începutul anului trecut, toți cei aproape 500 de elevi de la Grupul Școlar de Poștă și Telecomunicații au refuzat să intre la ore, după ce au aflat că autoritățile plănuiau o comasare cu Grupul Școlar Industrial CFR. Motivul? Chiria pe care o plătea Primăria lunar pentru sediu. Elevii și profesorii nu vroiau să învețe într-o școala de la periferia orașului! După un an, însă, situaţia s-a schimbat.

Silviu Andonie, director al Grupului Şcolar de Poştă şi Telecomunicaţii, ne spune că ”Liceul nu se deființează, își schimbă sediul, scoala, va fi o structură amplă, vom fi peste 100 de cadre didactice”.

 

Iar structura amplă înseamnă o altă soluţie pentru profesorii şi elevii de la Grupul Şcolar de Poştă. Mai precis, comasarea şcolii cu Colegiul Tehnic Ion Mincu și cu Școala Generală nr.26.

Primarul Nicolae Robu a afirmat în Consiliul Local: ”Nu putem plăti 30.000 de euro pe lună când avem soluții”.

 

Din toamnă, și Liceul de Arte Plastice din Timişoara se mută în casă nouă şi încheie seria scandalurilor legate de chiria de peste 30.000 de euro pe care o plătea municipalitatea pentru spaţiul ultra-central. Aşadar, elevii vor învaţă în spaţiul Colegiului Tehnic de Vest, urmând ca aceştia din urmă să fie mutaţi la şcoala Gimnazială nr.9, care acum este nefolosită.

 

Cornel Petroman, inspector şcolar general al ISJ Timiş, afirmă răspicat: ”Nu există altă soluție pentru Liceul de Arte, iar pentru dumnealor (elevii și cadrele didactice de la Colegiul Tehnic de Vest - n.r.), spatiul de la fosta școală nr.9 e mai mult decât suficient”.

Însă planul autorităţilor nu coincide nici în acest caz cu dorinţa elevilor şi a profesorilor de la Colegiul Tehnic de Vest.

Problema a ajuns și la prefectul Eugen Dogariu: ”Și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu nemutarea Liceului de Arte de-a lungul timpului. Nu există niciun semn de întrebare asupra hotărârii de consiliu local”.

Mutarea ar reduce însă semnificativ cheltuielile bugetare, spun autorităţile. Dan Diaconu, viceprimar al Timişoarei, ne informează: ”Măsurile pe care le-am luat sunt exclusiv legate de eficientizarea patrimoniului şcolar, în special legat de unitățile în care plăteam chirie. Suma este de aproximativ 700.000 de euro”.

Ce spun timișorenii? Dacă este vorba despre sedii, atunci zic ca e bine”. Ce am putea face, am întrebat, cu aproape un milion de euro in Timișoara? ”Să renovăm clădirile istorice”, ”Dacă se economiseste e bine, dacă se consumă mai mult decât până acum nu e bine”, ”Sunt multe de făcut, șosele... nu pe chirii”.

Lipsa spaţiilor este cea mai gravă problemă a învăţământului din Timiş. Aproape 30 de şcoli, dar şi sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean funcţionează în clădiri închiriate sau retrocedate.

reporter: Sorina Covlea
operator: Viorel Jiva / Alin Lungu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...